Hangulatos, egyedi, családias étterem a 153 lelkes nógrádi Kozárdon. A beltér ügyesen ötvözi a rusztikus és a polgári elemeket. A falakon berámázott képek, a dekorációs tárgyak között népi kerámiák, parazsas vasaló, kereszt, borospohár dugókkal, bor asztali borhűtőben. Meghitt elegancia. Az asztalon só- és borsdaráló. Nyáron igényesen kialakított teraszt is működtetnek.
A konyha az eredeti ízharmóniák megőrzése mellett újragondolt magyar ételeket kínál néhány nemzetközi fogás kíséretében. Az étlap szűk, jól átgondolt, minden kompozíció kóstolásra csábít. Kínálnak többek között rántott sertésláb-rillette-et, palóclevest, bivalygulyást, kecskegomolyát lecsóval, kacsamellet kukorica-gancával, rántott sertésoldalast burgonyakrémmel, karamellizált hagymával, Angus steaket erdei gombás tésztával, csokoládétortát. A kreatív séf Bernát Dániel, executive séf Debreceni Zoltán.
Az árak értékarányosak. Előételek 2190 és 2790, levesek 1990 és 2190, főételek 3490 és 6590 között kaphatók, desszertek egységesen 1690 forintba kerülnek.
2021 szeptemberében jártunk náluk. Fogadófalatként hideg répakrémlevest kaptunk marinált karalábéval. Formabontó, izgalmas kezdet. A grillázs mogyoróba forgatott libamáj terrine-t bodzaecetes lilahagymával, bébispenótlevelekkel, helyben sütött brióssal dobják fel. Kreatív, kifogástalanul kivitelezett klasszikus előétel. A könnyed, jó ízű nudligombóccal kínált bivalypörkölt omlós, ízletes, bár egy sokkal sósabb az optimálisnál. A nudlin a pirított szalonna-kockák jobban érvényesülnének, ha tálaláskor kerülnének az ételre és megőriznék roppanós állagukat. A mákos guba a műfaj kiemelkedő darabja, a szaftos „gubát” pazar mákhabbal és vaníliahabbal tálalják. Ötletes és katartikus átirata a klasszikus magyar desszertnek.
A kiszolgálás udvarias, szívélyes, felkészült.
Tizenhárom kiemelkedő bort kínálnak négy minőségközpontú mátrai kisbirtoktól, valamennyit poharazzák. A nagyipari csapolt sör mellet tartanak négy kézműves tételt is. A töményválaszték szűk, de igényes, gerincét a közeli Nagykeresztúron működő Cruxx főzde 11 pálinkája adja.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 5+ pont
Kiszolgálás: 5 pont