Fősodratú székely vendéglő a város szélén egy Rompetrol benzinkút tőszomszédságában. „Kézdivásárhely legelbűvölőbb esküvő- és rendezvényhelyszíne.”- áll a hely Facebook oldalán, ehhez képest az étterem beltere rideg, intimitásmentes, kissé szocreál. A komplexum rendezvényterme feldíszítve minden bizonnyal barátságosabb hangulatot áraszt.
Az étlapon a székely, a magyar és a román konyha népszerű ételei sorakoznak egyszerűbb alapanyagokból elkészítve: csirke, sertés, pisztráng. Nincs sem bárány/birka, sem kacsa, sem liba, sem kakas, a marha is csak a levesek között tűnik fel. Kínálnak tojásreggeliket, sokféle levest, főként csorbákat az erdélyitől a húsgombócoson át a román konyha talán legnépszerűbb leveséig, a parasztcsorbáig, amit sertéshúsból és marhahúsból is elkészítenek. A füstölt húsos bableves és a gulyás sem hiányzik a választékból. Van továbbá többféle sült és rántott hús, töltelékkel és anélkül, sertéspörkölt, csirkepaprikás, zöldborsófőzelék és gombás töltött káposzta. A desszertrovatban palacsinták és túrófánk.
Az árak mind az ételek, mind az italok esetében zavarba ejtően kedvezőek. 2023 decemberében jártunk náluk, húsból készült főételek 30 dekás adagja (köret nélkül) 2000 forintnak megfelelő lejbe került, a sörök írd és mondd 400 forint körüli, a borok palackja 2000 és 3500 forint közötti összegbe.
Ettünk élvezhető, jó ízegyensúlyú, tárkonnyal ízesített füstölt húsos, gombás lencselevest, ami stabil pont az étlapon, bő tíz esztendeje már egyszer megrendeltük, akkor sem okozott csalódást. A pacalleves jó ízű, a pacal kissé túlfőtt, de többet is elfogadtunk volna belőle. Nyers erős paprikát és friss pityókás kenyeret kaptunk mellé, aminek örvendtünk. A bordázott vaslapon sült pisztráng friss, kissé túlsült, de ez csak a bőrén érződött, a húsa szaftos maradt. A parasztos pityóka kötelességszerű. A vegyes savanyúság – uborka, paradicsom, káposzta – nem épp maga a tökély, de házias, élvezhető, a friss saláta – paradicsom, uborka, káposzta – dresszingeletlen. Az asztalon nincs olíva-, hanem csak ipari napraforgóolaj, s egyszerű minőségű ecet. A cékla ízletes. Az áfonyás palacsinta korrekt, élvezhető.
A kiszolgálás kedves, udvarias.
Közel harminc bort kínálnak elsősorban erdélyi és Kárpátokon nagypincészetektől, de szerepel a választékban hat minőségi belsőmagyarországi bor is, többek között a somlói Kreinbacher, a tokaji Füleki pincészettől, valamint az egri Tóth Ferenc birtokáról. A nagyipari multisörökön kívül tartanak Tiltott Csíki Sört, az import nagyipari tömények mellett a Csípán pálinkákat is választékba vették.
Értékelés
Összélmény: 4 pont
Konyha: 3,75 pont
Atmoszféra: 3 pont
Kiszolgálás: 5 pont