Szamosújvár legtöbbünknek a Rózsa Sándorról szóló betyárnótát juttatja eszünkbe. A több mint 700 éves magyar város a trianoni békediktátum óta áll román uralom alatt. 20.923 lakosa közül a legutóbbi népszámláláson 3380-an vallották magukat magyarnak. A Trófea étterem néhány éve nyitotta meg kapuit. A beltér hangulattalan, személytelen és jellegtelen. Rádió szól a háttérben, ennek sem örvendünk.

A konyha a népszerű, egyszerűen elkészíthető helyi fogásokra alapoz, amit az olasz kulinária klasszikusaival egészít ki. Az étlap a Ház specialitásaival kezdődik, ami részint a „Borzoska” (így írva), sült krumplival és káposztasalátával, megfelel nagyjából a mátrai borzasunknak, valamint a „bulz” nevű kukoricadarából készült román pásztorétel. Kínálnak rántott sajtot és omletteket reggelire, továbbá ötféle klasszikus csorbát, rántott és sült csirke- valamint sertéshúsokat, négyféle pasta-t, sokféle pizzát, minőségi feltétek nélkül (pl. prosciutto crudo, rukkola, vargánya stb.), van viszont mirelit sült krumplival szórt pizzájuk, ami beleillik egyébként a képbe. Az általam rendelt desszerten kívül palacsintát is sütnek.

Az árak kifejezetten kedvezőek, levesek és desszertek 1000 forintnak megfelelő lej-összeg alatt kaphatóak, főételek körettel együtt 1500 körül, pizzák és pasta-k 1200 és 1800 között.

Rendeltem egy roston sült pisztrángot, ugyanúgy hőkezelt zöldséggel. A hal friss és élvezhető volt, a köret (mindössze paprika, gomba és paradicsom, a szokásos padlizsán és cukkini elmaradt) átlagos. A négy sajtos pizzán kommersz sajtok, nem esküdnék meg rá, hogy van négyféle, nemespenészes nincs köztük, homogén sajtmassza borítja az egész pizzát, melynek tésztája vastagabb az olaszosnál, keleteurópai zsánerű, átlagos, élvezhető. A túrófánk ízre, állagra korrekt, formázása kissé amatőr.

A kiszolgálás kedves, udvarias, de nagyon lassú, holott alig van ember az étteremben. Ez nem a pincéren múlik, a kiérkező ételek hőmérséklete megfelelő. A főételre több mint háromnegyed órát vártam, a desszertre további felet.

Az itallap szűk, nem sok izgalmat hordoz, ami fel van tüntetve rajta, azzal sem tudnak szolgálni minden esetben, lásd az általam rendelt frissen préselt narancslevet. Négy nagyobb pincészet borait kínálják, de nincs rögzítve, hogy melyeket, a sörök és tömények kommerszek.

Online kapcsolatfelvételre a messengeren keresztül van lehetőség
https://www.facebook.com/Trofeul-Restaurant-Gherla-1975982982664214/

Értékelés:

Összélmény: 3 pont

Konyha: 3 pont

Atmoszféra: 2,5 pont

Kiszolgálás: 4 pont