A Badacsony-hegy mellett húzódó völgyben fekvő kúriát, mint a honlapról megtudhatjuk, 1896-ban építette egy nyugalmazott huszárkatona, Vitéz Szalay Bálint. Megépülésekor lakóházként funkcionált, majd az államosítás során a helyi termelőszövetkezet birtokába került. A rendszerváltás után a 90-es évek végéig vendéglátó egységként üzemelt, majd másfél évtizednyi kihasználatlanságot után, 2018-ban egy teljes felújításnak köszönhetően az épület visszanyerte eredeti patináját. Megerősíthetjük a tulajdonosok azon állítását, hogy a festői panorámával rendelkező nagyterem s a kúria előtti hatalmas, őstölgyfás terasz ideális környezetet biztosítanak különféle rendezvények, de leginkább esküvők számára. Kellemes háttérzene fogadja a vendéget, a teraszról nyíló a kilátás egyik a legszebbeknek az északi parton. A belső étkezőrész elviselne még némi dekorációt.

Az étlapon megnyerő előszó foglalja össze a tulajdonos házaspár Vincze Péter és Vincze-Ferenczi Zita ars poeticáját: „éttermünket a helyi alapanyagokra és termelőkre alapozva a magas minőség, az elegancia és a letisztultság elvei mentén hoztuk létre, amelynek konyháját ambíciózus, motivált fiatal séfek – Vaskovics Gábor és Vaskovics Zsolt – határozzák meg.” A választék rövid, átgondolt, kínálnak két-két előételt, levest, „könnyedebb fogást” és desszertet, továbbá hat főételt. A konyha a magyar gasztronómiai hagyományokra alapoz, némi nemzetközi kitekintéssel. Ottjártam idején, 2022 júliusában kínáltak többek között tyúklevest, cseresznyekrémlevest mandulás mascarpone-gombóccal, mangalicapofa-pörköltet tojásos galuska felfújttal, házi savanyúsággal, szürkeharcsa-steaket hollandi mártással és karfiollal, csontos mangalicakarajt rántva, lecsós kifliburgonyával s madártejet.

Üdvözlőfalatként házi kenyeret kaptam kapros juhtúróval. Jó kezdet. A tökmagmorzsába forgatott fűszeres kacsarillette-et az absztrakt festészet stílusában erdei gyümölcsragun tálalják, mellette házinak tűnő, jól sikerült croissant-karikák. Szemgyönyörködtető, ízre-állagra is meggyőző fogás. A pankómorzsába bundázott süllő ízletes, a zellervelouté-s rizottóban kissé túlpuhult a rizs. (A morzsa hagyományos és pankó keveréke volt.) Az erdei gyümölcsös sajttorta korrekt, tálalása az előételt idézi.

A kiszolgálás kedves udvarias.

Közel félszáz, zömmel környékbeli bort kínálnak, melyeket pohárra is kimérnek a habzók kivételével. Tapolcai Stari és székesfehérvári Hübris söröket tartanak, a töményital-szekciót minőségi pálinkák és rumok képviselik. Aki volánnál ül kézműves szörpök körül válogathat.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 4,75 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@tolgyeskuria.hu címre