(A járvány elleni védekezés téli szakaszában csak a kávézó tart nyitva.)
A Tiszavirág Szeged városának és környékének vetélytárs nélküli, legszínvonalasabb étterme a megnyitás óta, mely az azonos nevű boutique-hotel keretében működik. Mint az informatív és színvonalas honlap rögzíti, itt a design és a tradíció találkozik az építészetben és a gasztronómiában egyaránt. A honlap arról is tájékoztat, hogy a régi kalapszalon, majd cipészműhely reggelizőhelyként és kávézóként működik, a volt zónázóból laza, elegáns bár és étterem lett, pinceszinten hagyományos szauna és tengeri klímás szoba, „tepidárium” működik. Az étterem stílusát a korszerű minimalista, ipari dizájn határozza meg, erőltetett, szembántó megoldások nélkül. A dekoráció igen visszafogott, a fehér falon egy fekete tiszavirág-árnyék. A „szerethető ipari dizájn” lenne talán a legmegfelelőbb jelző az atmoszférára, melybe belejátszik az ezüstösen csillogó elszívócső éppen úgy, mint a modern, de kedves világítótestek, a falakon látható apró berámázott képek s a zöld növények. Kellemes, ebédhez illő zene szól a háttérben. Nyáron belső terasz is van.
Igényes, kreatív, kísérletező bisztrókonyhát visznek. Előfordul, hogy egy-egy fogás köthető valamelyik etnikai konyhához, azonban a nemzetközi jelleg dominál. Jó alapanyagokat használnak, eredeti stílusban tálalnak. Az étlap rövid, áttekinthető, de változatos, nem könnyű választani. 2021 februárjában csak színvonalas reggeliket kínálnak. Hagyományos tojásételeket, műzliket, kiváló szendvicseket minőségi kenyérből és házi felvágottakból, de van háromsajtos-szarvasgombaolajos-lekváros és pestos mozzarellás szendvicsük is.
Az árak értékarányosak, a déli menü esetében kifejezetten kedvezőek. A kávézó árfekvése sem extra áras, sőt, alatta marad az új hullámos kávézókénak, miközben a minőségből nem engednek. A saját pörkölésű kávéból készült presszó 450, a Gatamo teák 650 forintba kerülnek, a szendvicsek nagy részének ára mérettől függően 650 és 1190 forint közötti sávban mozog, a füstölt lazacos nagy szendvics 1500, a csirkemellsonkás avokádós 2100.
Eddig négy ízben jártam a Tiszavirágban, egyszer a kávézóban, háromszor az étteremben, ahol minden alkalommal hat-hét ételt volt alkalmam megkóstolni, a hely minden esetben messzemenően teljesítette az eleve felfokozott várakozásokat. A fogadófalat kiváló házi kenyér volt jó minőségű olívaolajjal, ami mellé volt hogy adtak még más amuse bouche-t is, például süllőhabot lime-mal. Ettem többek között friss ízhatású, jól hőkezelt Szent Jakab kagylót céklával, retekkel és naranccsal, remek nyúlkolbászt, mustárhabbal, újburgonyával, kifejező ízű, szép színű kacsalevest, benne wonton-szerű betéttel, édeskés gyömbéres hústöltelékkel, zöld korianderrel és nyers zöldségszalma. Továbbá formázott, majd pirított borjúlábat selymes lilakáposztakrémmel, eredeti, korrekt rácponty burgert steak krumplival, kacsamájat karalábéval, lepkebabbal és szederrel, jól sikerült dobostorta átiratot kiváló karamellfagyival, gesztenyemousse tortát fehércsokimártással, még a feléig sem jutottam el a megízlelt fogásoknak.
A kiszolgálás évek óta kifogástalan. A pincérekből árad a természetes kedvesség, jól kommunikálnak, felkészültek.
Az átlagnál szélesebb, nemzetközi kitekintésű borlapjuk van, jól megválogatott magyar és külföldi tételekkel. Tartanak 12 pezsgőt és habzóbort, zömmel Champagne-ból. A borok nagy részét decire is kimérik, kínálnak kézműves söröket és minőségi töményeket is.
Telefonszám:
+ 36 62 554-888
+36 30 447 4135
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 4,75 pont
Kiszolgálás: 5+ pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a reception@tiszaviragszeged.hu címre