Tiszaalpár 4.856 lelket számláló nagyközség Bács-Kiskun vármegyében a Tiszakécskei járásban. Mindössze 18 kilométerre fekszik északkeleti irányban Kiskunfélegyházától. Történelme a XI. századig nyúlik vissza, első okirati említése 1075-ből való. A település egyetlen vendéglője a Tiszatáj, mely több ízben is szóba került a magyar glóbusz pacalrajongóit tömörítő „Pacalemberek” Facebook-csoportban. Az étterem beltere rendezett, nem különösebben hangulatos, dekorációja visszafogott. A beltérben rádió szólt, ezért a kellemes, fedett teraszon ültünk le.

Az étlapon a magyar konyha közkedvelt fogásai, valamint pizzák s néhány nemzetközi étel kapott helyet. Kínálnak többek között májgombóclevest, bablevest csülökkel, többféle halászlevet, egészben sült süllőt és pisztrángot, rántott pontyot és afrikai harcsát, lazac-steaket citromos mártással, salátával, brassóit, cigánypecsenyét, sokféle csirkehúsból készült fogást, beleértve a gyros tálat, továbbá palacsintákat, gesztenyepürét és Somlói galuskát.

Indításnak filézett pontyhalászlét (3680) kértünk, mely kiemelkedőnek bizonyult minden tekintetben, a szép színű, optimális sűrűségű, kifejező ízű lében friss, jó tartású, nem túlfőtt pontyfilé. Szegeden is kimagaslónak számítana. A mellé adott kenyér egyszerű minőségű. Rendeltünk egy pacalpörköltet is (3660), elvégre ezért mentünk oda, a pacal jó ízű, állagra is megnyerő, színe lehetne intenzívebb, de így ahogy volt, nagy élvezettel ettük. A főtt burgonya köret nem kiugró. Egy kis adag káposztával töltött paprikát is kértünk (450), ebből nagyot kaptunk (690), nem bántuk, finom volt. A sör mellé egy fél adag átlagosan gyenge rántott sajtot ettünk mirelit hagymakarikával (1770) és gyengécske tartármártással (610), ezt a fogást kár volt kikérni. A mascarpone-krémmel töltött palacsinta (1510) ízletes volt, a tejszínhab valódi. Mint látható, az árak nem alacsonyak vidéki viszonylatban, de beleférnek az értékarányosság fogalmába. (Teszt időpontja: 2024. május 15.)

A kiszolgálás kedves, udvarias, de javítható, nehéz a szemkontaktust felvenni. Megkapjuk az étlapot, magunkra hagynak, nekünk kell bemenni, miután a pincérünk kolleganőjének hiába integetünk. A kis adag savanyúból is ugye nagy lett, jobban kellene figyelni a rendelésre.

Drehert csapolnak, az Asahi és Heineken portfólióba tartozó sörök közül válogatták össze a palackos szortimentet. A hétféle 0,75-ös borból három érdemi, a Balatonboglári (BB) félédes Szürkebarátot és Muskotályt, valamint édes Merlot-t rég nem láttam itallapon, igazából nem hiányoztak. Az említett három minőségi tétel a Bodri és a Nyakas pincétől való. A Tokaji édes Sárgamuskotályról nem tudunk meg az itallapból semmit, akár jó is lehet, amennyiben a Grand Tokaj jegyzi. Minden bort kimérnek decire is, ritka kedvező áron, az italárakra általában a pénztárcabarátság jellemző itt. Van két édes habzó tételük is. A kommersz töményválasztékból a Panyolai pálinkák emelkednek ki.

Értékelés

Összélmény: 3,75 pont

Konyha: 3,75 pont

Atmoszféra: 3,5 pont

Kiszolgálás: 4 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a tiszatajvendeglo@gmail.com címre