Elegáns 2025 júniusában nyitott étterem a Városháza utca és a város kulináris ütőerét jelentő Savoyai Jenő utca sarkán. A beltérben görögös falkiképezés, impozáns mitológiai ihletésű fémszobor, élő olajfák, fehér abrosz, az asztalon só- és borsdaráló. Jól megválasztott háttérzene szól, kellemes hangerővel. Bármennyire is örülnénk neki, hogy végre egy temesvári vendéglátóhely magyar nevet választott, az étterem logója, melyben a két betűt grafikusan egymáshoz kötöttek, jelzi, hogy a szó angolul értendő.
Nemzetközi konyhát visznek mediterrán hangsúllyal, nem feledkezve meg a helyi gasztronómiáról sem, sőt, még a magyarnak mondott halászlé is megjelenik a választékban. Igaz, hogy az étlap leírása szerint répa is kerül bele, ami nem része a magyar receptúrának. Egyes ételek esetében megtartották a feltét/köret struktúrát, a vendégre bízva, hogy a minőségi halakhoz és húsokhoz mit társít, más esetben a séf döntötte el, hogy mit mivel kínál. A köretek túlnőnek a sablonokon, megjelenik közöttük a paszternák-, az édesburgonya-, s a szarvasgombás krumplipüré, a párolt spárga, az édesköménysaláta s több más izgalmas variáns. Kínálnak többek között ikrasalátát, padlizsánkrémet, polip-carpaccio-t, vitello tonnato-t, olaszos salátákat, sokféle pasta-t többnyire tengeri alapanyagból készült sugo-val, többféleképpen elkészített pisztrángot, süllőt, lepényhalat, tonhalat, kardhalat, polipot, rákot, tintahalat, kagylót, marharostélyost, tiramisut és sajttortát.
A haltepertőhöz a friss pontyfilét vékony szeletekre vágták, kukoricalisztbe forgatták, majd kifogástalanul hőkezelték, ez volt az egyik legjobb darabja a műfajnak, amit elém ettek valaha. Citromot és sós citromos vízben selymesre turmixolt nyers fokhagymát hoztak mellé. Kértünk egy kis majonézalapú mártást is, aiolit kaptunk, ami nem került a számlára. Hoztak egyszerű minőségű kenyérből készült pirítóst is. A halcsorba is pontyból készült, amit az étlap rögzít egyébként, kiváló alapanyag a korpacibere-alapú leveshez (bors de peste). A levest rendesen meg kellett sózni, némi citromot is adtunk hozzá. A benne főtt zöldségek és ponty jó tartású, cseppet lehetne feszesebb. A végeredmény az utóízesítést követően élvezetes, el is fogy hamar. A ceviche-hez paradicsomot, mangót, lilahagymát és avokádót is adtak, sajnos zöld koriandert nem, hiába kértünk, a konyhán sem volt. A felszolgáló hosszan magyarázta, hogy a séf szerint a román közönség nem fogadja el ezt zöldfűszert. Akár így van, akár nem, ha a ceviche-t szerepeltetik az étlapon, akkor kell tartani hozzá koriandert, ami karakterét adja. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy petrezselyemmel is ízletes volt a fogás, csak épp nem fedte azt, aminek nevezték. Aranydurbincsot használtak hozzá, a hal frissessége ezúttal is kifogástalannak bizonyult. Az aglio, olio e peperoncino spagetti adta, amit adhat, kérésre kaptunk hozzá plusz fokhagymát és erős paprikát. Utóbbi bónusz sem került a számlára, mint ahogy a csomagolás díja sem. A „saramura de peste” (halból készült „saramura”) egy sült paprikából, paradicsomból, hagymából és persze halból készült, intenzív ízű sajátos román halétel, több halból is készítik ebben a vendéglőben, mi ezúttal is a pontyot választottuk, amit nem bántunk meg. Köretként puliszkát szoktak adni, itt is ezt tették, sőt, a jó tartású puliszkakorongokat az olaszokhoz hasonlóan meg is grillezték.
A kiszolgálás segítőkész, gyors, udvarias, kedves, mosolygós. A borok tekintetében nem teljesen felkészült a fiatalember, de kérdéseinkre választ kaptunk végül a boroscímkéknek köszönhetően.
Impozáns borlapjuk van, mely közel száz minőségi tételt integrál Erdélyből, a Kárpátokon túli román tartományokból, valamint Európa jelentősebb bortermő országaiból. Ezek közül nyolcat poharaznak. Csapolt sör nincs, palackban Coronát, Paulaner szűretlen búzát, Warsteiner pilst és alkoholmenteset tartanak. A töményválaszték nem kiugróan széles, de minőségi, készítenek koktélokat is.
Összélmény: 4,75 pont
Konyha: 4,5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a restaurant@tied.ro címre