A Teyföl 2023 májusában a város szívében nyitott különleges vendéglátóegység, önmeghatározása szerint „Kulináris kultursokk kollektíva és konyha”. „A gasztronómiát komolyan vesszük. Magunkat már kevésbé. Lehet-e magas minőségű ételeket felszolgálni fehér terítő nélkül? Megfér-e a pingpong és az ehető virág egy légtérben? Normalizálni lehetne-e a minőségi kraft söröket a minőségi ételeket felszolgáló vendéglátó egységekben? Valamint ki lehet-e jutni a mosogatóból pusztán egy pizza lapát segítségével? Mi a Teyfölben ezekre, és hasonló kérdésekre keressük a választ. Ami pedig az eddigi mutató alapján kiderült: igen.” – olvasható a honlapon. Megnyerő krédó. Világhálós kikötőjükben megismerhetjük a csapat tagjait is, Kulcsár Alex konyhafőnököt, Póti Bence üzletvezetőt, a brandért felelős Szászfai Brigitát, Gál Gyöngyvér üzletvezető helyettest, Máli Fanni sommelier-t, Jolis Carmen felszolgálót, Diósi Péter séf-helyettest, Boros Árpád „keresztapát” (kezében lisztes tál és nyújtófa), a jósnőnek titulált Farkas Zsuzsát, aki a képen tányérokkal a kezében látható, Kondás Darinka italkészítőt. Kérészi Dominik „visszatérő holland játékos”, valamint az előző séfhelyettes Madarász Mátyás is szerepel a tablóban, akárcsak kabala-állatuk a Ló, egy piros-fehér-zöld szalaggal átkötött nyakú, gyönyörű mini-lószobor. A beltér megnyerő, fesztelen elegancia jellemzi. Dicséretes, hogy támogatják Zempléni Gazdátlan Állat menhelyet, honlapjukon fényképpel és jellemzéssel ajánlanak a vendégek figyelmébe örökbefogadható kutyákat. Mint írják, három kutyájuk is van onnan, így elöl járnak a jópéldával. Ennek megfelelően a dekorációban is meghatározó szerep jut az ember hűséges társának, a falon díszegyenruhás kutyák berámázott képei, leírásokkal kiegészítve. Látványkonyhával működnek, a vendégteret és a konyhát elválasztó üvegfal előtt megkóstolható mikrozöldek garmada teszi még barátságosabbá és természetesebbé a hely atmoszféráját.
A jól átgondolt, lényegre törő étlapon a magyar konyha közkedvelt fogásai sorjáznak bizalomgerjesztően szűk választékban: két előétel, két leves, nyolc főétel, két desszert. Kínálnak többek között májkrémes kenyeret, nyírségi gombóclevest, csirkepaprikást, hagymás rostélyost, pisztrángot Kárpáti módra, cigánypecsenyét, vadast szarvascombból és „teybegrízt”. Minden étel mellé rövid leírást is adnak, amiből a vendég képet alkothat a szóban forgó fogásról, hogy túlságosan nagy meglepetés ne érje. A honlapról s az étlapról egyaránt megtudhatjuk, hogy a hely „farm to table” alapon működik, amit jópofán úgy fogalmaznak, hogy a „termelőtől a Teyfölig”. Ezt mind a konyhában, mind a bárban követik, így magyar kistermelők termékeiből állították össze itallapjukat is. Minden beszállító elérhetőségét megadják a honlapon, s javasolják vendégeiknek, hogy ők is vásároljanak tőlük. E törekvésükben hadd támogassuk őket mi is, ideillesztve a felsorolást. Zöldséget és gyümölcsöt a szentendrei Bogaras Kerttől, a Hol Nem Volt Tanyáról, a Szorgos Gazdától, Kocsik Attilától, a Fajszipaprika Manufaktúrától vásárolnak, húsfélét és tejterméket a Hol Nem Volt Tanya, a Dembrovszky Farm, Darassa Tejfarm, a szigetmonostori Puszta Birkás farm, s a szentendrei Sonkás szállít nekik.
Fogadófalatként házi kenyeret kaptam tojáskrémmel és savanyított lilahagymával. Egyszerű és nagyszerű indítás. A hortobágyi húsos palacsintájuk a leírás szerint ropogós brick-tésztába rejtett tépett csirke, amit paprikás mártással és tejfölhabbal szolgálnak fel. A kompozíció minden elemében remek, ízletes a húsos rétes, kifejező ízű a mártás, könnyed, légies a tejfelhab, az összhatás is kiváló. A „(Nem) Nagyi húslevese”, mint megtudhatjuk az étlapról, lassan főzött marha-erőleves, üvegtésztával, főtt-tépett marhanyakkal és ress zöldségekkel. A próbálkozás jó irányú, de a lé túlontúl koncentrált és sós. Némi üdítő elem, zöld koriander, zellerszár jó jönne bele. Desszertképpen a csokiropogóssal, csoki-mousse-szal, meggyraguval és meggy-granitával társított tonkababos brownie-t választottam. A granita helyett selymes állagú sorbet-nak jobban örültem volna, de így is remek záróakkordját képezte ez a jól sikerült kompozíció egy minden tekintetben emlékezetes élménynek.
A kiszolgálás kiemelkedő. Minden csapattag mosolygós, motivált, lelkes, odaadó, felkészült, árad belőlük a hiteles, belülről jövő kedvesség. Ebben a tekintetben több, mint három évtizedes kulináris kalandozásaim talán meggyőzőbb élménye volt a Teyföl. A számlához 15% felszolgálási díjat adnak hozzá.
Az itallap egy QR kód mögött rejtőzik, az üzletvezető jelzi is, hogy ez a gyakori változás miatt van így. Tény és való, hogy mind a sörök, mind a borok világa állandó lüktetésben van, felesleges pazarlás lenne kéthetente újranyomtatni az itallapot. Azt is hozzáteszi Póti Bence, hogy nem kell telefonon rendelni, ami poénnak hangzik az 50 felettiek számára, de nem az, több hely is van már Budapesten, ahol telefonon kell leadni a rendelést, ami az idősebb generációknak egyenesen irritáló. A habzó tételekkel együtt közel 20 bort kínálnak a szőlőit Pilisborosjenő és Üröm határában művelő szentendrei Rustica, az egerszalóki Kohári, a móri Brigád, a tokaji Jakab, a zánkai Tánczos, a Balatonudvariban működő Skrabski s a badacsonyi Büttner pincétől. A csendes tételeket kivétel nélkül decire is kimérik. Ottjártam idején, 2025 február elején tíz sört kínáltak a Mad Scientist-től, ötöt Horizonttól, egyet a Rothbeertől. Dicséretre méltó, hogy nemcsak a pálinkáik, hanem az egyéb töményitalaik (whisky, rum, vodka, gin) is magyar cégektől származnak. Gin-tonikjaikhoz és egyéb koktéljaikhoz az is kedvet kap, aki amúgy nem rajong a műfajért. Kínálnak mindezeken túl kávé- és teakülönlegességeket, valamint kézműves szörpöket.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 4,75 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5+ pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a szia@teyfol.hu címre