Telegdy ház

  • 718
  • Restaurant Casa Telegdy Ház Étterem, Strada Principală nr. 1173, Praid 537240, Románia
  • + 40 751 010 017

A Telegdy Ház a település ikonikus étterme, mely egyben Erdély egyik legszebb kiképezésű, legszívmelengetőbb belterű vendéglátó egysége. Kazettás mennyezet, népi motívumok mindenfelé. Több helyütt rovásírásos feliratok, aki festette, magas fokon uralta az összerovásos technikákat. Az étkezésre szolgáló tányér alátétjét, a „platztellert” is gyönyörű népi motívumokkal díszítették, minden darab egyedi. Az étlap végén megcsillogtatják a székely humort is, rovatba szedték az ételekkel kapcsolatos magyar és román szójátékok egy részét, „Ami még nincs, de lehet, mivel nem ismerjük a lehetetlent” címmel. E rovatban kínálnak többek között „hideg nyúldobbanást meleg puliszka párával”, „sült marhaláb nyomot”, „kirántott asztalfiókot”. A legjobb ezek között a román „crap de foame”. A crap pontyot jelent, de egyben azt is, hogy meghalok, feldobom a talpam, így az iménti szóösszetétel, mely úgy fordítható jövevényszóval, hogy „megkrepálok az éhségtől”, úgy szól, mintha a pontynak egyfajta elkészítési módja lenne.

Erdélyi és magyar konyhát visznek, átlagos szinten. Akad néhány román fogás is, konkrétan pacalleves és miccs. Kínálnak olyan ételeket is, melyek ritkának számítanak a régióban, így rántott töltött káposztát, vadhúst, házi kenyérben sült csülköt és laskagomba-savanyúságot.

Az árak valamivel magasabbak a környéken megszokottaknál, de nem aránytalanok, Kárpát medencei szinten átlagosnak mondhatók. Néhány étel beéri a fővárosi árszínvonalat: szarvaspörkölt 5000, vadasan 6000 forintnak megfelelő lej, köretek 1000 forint körül. A megszokott alapanyagokból készült húsételek (csiperke, csirke, sertés) díjszabása köret nélkül jellemzően kedvező, többnyire 1200 és 2000 forint közötti. Levesek nem sokkal 1000 forint felett, desszertek 1000 és 1500 között.

Rendeltünk tárkonyos pityókalevest, ami élvezetes volt, sertéshússal főzték, kértünk hozzá tejfelt és ecetes erős paprikát. Kipróbáltuk a „díjazott töltött káposztát”, ami alaposan túlfőtt, mint egyébként sok más helyen. Ízre nem volt rossz, de csalódást okozott, tőlünk díjat nem kap. Nagy adagot adtak. Desszertünk ordás palacsinta volt. Teflonserpenyőben, zsiradék nélkül vagy minimális zsiradékon sült izgalommentes palacsintát kaptunk jó ízű, de hűtőhideg töltelékkel. Jobbat vártunk. (Teszt időpontja: 2019. augusztus 12.)

A kiszolgálás kedves, udvarias. Minden pincér anyanyelvi szinten beszél magyarul.

Az itallap figyelemre méltó. Kínálnak helyi érdekeltségű, magas minőségű Aranykakas kézműves söröket, nyárádszentsimoni Csípán és székelyudvarhelyi Jamy pálinkákat. A közel húsz tételes borlap érdekes, megjelennek rajta kevéssé ismert, de színvonalas anyaországi pincészetek tételei, tovább egy hegyen túli román, valamint egy erdélyi magyar pincészet borai. Három tétel kapható negyed literre is.

Értékelés

Összélmény: 4 pont

Konyha: 3 pont

Atmoszféra: 5+ pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a restauranttelegdy@gmail.com címre