A Tati kifejezetten hangulatos, kétszintes étterem Budapest egyik legnépszerűbb borszaküzletének, az In Vino Veritasnak a tőszomszédságában. A beltérben a modern és a tradicionális elemek harmonikus összélményt adnak. A csúcsminőségű borhűtő tetején a farmhangulatot erősítik a szénabálák, akárcsak a falra erősített, fából készült lóalak. A világítótestek az ipari dizájnt idézik, a nyerstéglás falak rusztikus meghittséget adnak. Az asztalon kovácsoltvas gyertyatartó, égő gyertyával, só- és borsdaráló. Könnyed, szép ívű Riedel vizespoharak, a borosak formatervezése sem marad el tőlük, de a minőségi borospohár egy igényes helyen már alapnak mondható. A háttérzenét is jól válogatták össze különböző műfajokból a világzenétől a jazz rockon át az autentikus szatmári népzenéig.

A honlapon megnyerő bemutatkozó sorokat olvashatunk: „Amikor azt mondjuk, farm to table, komolyan is gondoljuk. Mert van egy saját farmunk. Az iránta érzett szeretetből született ez az étterem. Pontosan ezért hiszünk a magyar kistermelőkben, a helyi alapanyagokban és értékeljük a vidéki életben rejlő tiszta szépséget. Küldetésünk, hogy ezt az érzést átadjuk nektek is – csak éppen a belváros forgatagában. És persze elhozzuk magunkkal a szezonális fogások és a fenntarthatóság iránti szenvedélyünket is: hazai ízekkel, mai formában.” Kérdésünkre elárulták, hogy a zöldségszükséglet egy részét tudják egyelőre fedezni abból, amit maguk termelnek meg. Márpedig nem kevés zöldséget használnak. A séf Gáspár Attila, aki közel két évtizednyi angliai és norvégiai tapasztalatszerzés után tért haza, szeret játszani a zöldség-állagokkal és ízekkel. Gomba címszó alatt konfitált ördögszekérgombát, pirított laska gombát, savanyított csiperkét és relisht adnak édesburgonya körettel cékla jeligére sóban sült vörös és sárga céklát savanyított céklát, céklazselét kínálnak, parázsburgonyával. Prezentálnak még répát, karfiolt és káposztát is hasonló stílusban. A húsevők sem maradnak éhen, mint azt az általunk rendelt fogásokon is igazolják.

Indításképpen egyedi kerámián vajkrém érkezett, mellé kovászos kenyér, amit az egyik élvonalbeli pékségből, a Három Tarka Macskából szereznek be. Legizgalmasabb fogásnak a „Cékla és spenót” névre hallgató előételt ítéltük. Füstölt zellerpürén fonnyasztott spenót, sült cékla, kecskesajt és fenyőmag. Harmonikus ízek, megnyer állagok, esztétikus tálalás. A házi grillkolbász ízletes volt, megfelelően hőkezelt, füstölt sonkával és etyekhegyi érlelt sajttal feldobott krumplipürét, valamint hagymamártást adtak mellé, utóbbi lehetett volna bátrabb, kifejezőbb ízű. A jól sikerült báránycsevaphoz tárkonypesztós tejfölös burgonyafőzeléket adtak. A köret/feltét arány kissé eltúlzottnak éreztük az utóbbi javára, a burgonyát lehetett volna kisebbre darabokra vágni. De az összélmény ezúttal is jó volt. A csirkepaprikást háztáji csirkecombfiléből készítették, vajas galuskával és ecetes fejessalátával körítették. Csavarmentes, házias, ízletes fogásnak bizonyult. A kíméletesen hőkezelt, friss és jó ízű tapolcai lazacpisztrángfiléhez rozmaringos árpagyöngy-rizottót adtak, ami korrektnek, de alapvetően izgalommentesnek ítéltünk. A szaftos, jól sikerült somlói galuskát kiváló alapanyagokból készítették, a desszert szépen hozta az eredeti receptúra ízharmóniáit.

A kiszolgálás kifogástalan, a felszolgálók kommunikatívak, motiváltak, szívélyesek. Sok kérdésünk volt, ha valamire nem tudták a választ, hamar érkeztek vele.

Cecei söröket tartanak csapon, palackban a Szent András főzde ötféle söre kapható a ”szuperprémium” termékcsaládból. Töményválaszték szűk, de igényes. Több, mint hetven jól összeválogatott nemes nedűt kínálnak szerte a nagyvilágból, a borok harmada hazai különleges kispincészetektől való, attól, függetlenül, hogy működtetője több, mint húsz éve a pályán van, mint Bott Judit, vagy inkább az utóbbi fél évtizedben szerzett nevet magának, mint Egly Márk, Bencze István vagy a Lőrinczy Bálint tulajdonoshoz és Varga Tamás borászhoz köthető Steigler pince.

Értékelés:

Összélmény: 5 pont

Konyha: 4,75 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5+ pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@tatibudapest.com címre