„A Szomszéd olyan összevont koncepcióként született meg, melyben mindennek helyet találtunk, amihez valódi szenvedély köt minket: a minőségi gasztronómiai élményeknek, a vendéglátásnak, a közösségteremtésnek és a magyar design támogatásának.” – olvashatjuk az étterem jól szerkesztett, informatív honlapján, ahol arra is választ kapunk, hogy mit értenek a tulajdonosok a „közösségi tér” önmeghatározáson. „Már az építészeti koncepció kialakításánál is szempont volt, hogy olyan tereket teremtsünk, amik támogatják ezt a törekvésünket: kanapés lounge-jellegű berendezést, jól szeparálható részeket, kényelmes éttermi elrendezést, napfényes teraszokat, hangulatos borospincét és mini színpadot terveztünk az épületbe.” A séf, Izbéki Gábor a város legjobb éttermeként számon tartott Ikonból érkezett. Némi világhálós kutakodás után kiderül, hogy az egyik társtulajdonos, Tóth Tamás olyan kultikus helyeken volt üzletvezető, mint az encsi „Anyukám mondta” vagy a miskolci Avalon. A Szomszéd bisztró lezserebb, fesztelenebb hely az Ikonnál, szélesebb réteget szólít meg, ide nyugodtan beülhet spontán döntés eredményeképpen, asztalfoglalás nélkül egy család pizzázni, de aki szofisztikált, a fine dining irányába kacsingató ételekre vágyik, az sem fog csalódni.
A konyha a mediterrán ízvilágra s azon belül az olasz gasztronómiára alapoz, de kínálnak magyar és nemzetközi fogásokat is. Szerepel az étlapon marhagulyás, tanyasi tyúkleves, paprikás csirke galuskával, házi csalamádéval, kacsaduó hagymás törtburgonyával, lilakáposztakrémmel, másik oldalról toszkán paradicsomleves, rizottó, gnocchi, lasagne, helyben gyúrt papardelle bolognai mártással. Az előételek között is jól érezhető ez a kettősség, egyik oldalról kínálnak olasz antipasti-t, másik oldalról mádi sajtokat érlelt mangalicasonkával. Van végül egy street food vonaluk is: mangalica pulled pork és hortobágyi Angus marhaburger, de beillik ebbe a kontextusba a főételek között szereplő füstölt tofus vegán pad thai is. Hétköznap délben kedvező áron hetente változó business menüt is kínálnak, ezidőtájt bőrös malackaraj, grillezett gomolya és fehérboros garnélás spagetti szerepel a menürovatban a főételek között.
Indításnak garnélás bruschettát rendeltem, remek kenyéren vajas, petrezselymes fokhagymás, koktélparadicsomos, kicsattanó frissességű, remek állagú garnélákat kaptam. Klasszikus ízkombináció, kifogástalanul rekonstruálva. Főételképpen egy olyan fogást választottam, mely jobban megcsillogtatta a séf kreativitását: fogast karfioltextúrákkal. A hal kellemesen pörzses, friss és szaftos, mellette selymes, kifejező ízű karfiolkrém, szárított illetve marinált roppanós karfiol, valamint grillezett pok choi. Remek az összhatás. Desszertem a napi ajánlatban szerepelt, brownie-t kértem, amit málnafagylalttal és csokis morzsával tálaltak, ez a fogás is remeknek bizonyult, különösen a natúr gyümölcsízt visszaadó, optimális állagú fagylalt érdemel kiemelést, nem mintha a brownie-nak bármi baja lett volna.
A kiszolgálás remek: udvarias, szívélyes, szolgálatkész és felkészült.
Az itallap színvonalas, a borokat értő kézzel válogatták, a ház borát, a tokaji Gizella pince (Szilágyi László) furmintját a bejáratnál kedvező áron kínálják elvitelre. A tömény-szegmensben is prémium tételeket találunk, nem közhelyeket. Tartanak kézműves söröket, csapolnak is négyfélét olyan élvonalbeli főzdéktől, mint a Reketye vagy a First. Érdekes módon a gyártó nem szerepel a sörök megnevezése mellett az itallapon, pedig ezekkel a nevekkel méltán lehetne büszkélkedni.
(Teszt időpontja 2022. augusztus 26.)
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 5+ pont
Kiszolgálás: 4 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a rendeles@szomszedbisztro.hu címre