A Szikra Sepsiszentgyörgy 2019-ben nyílt fine dining étterme. A séf-tulajdonos Santa Madalina és Terza Tibor séfhelyettes egy új világot jelenít meg a városban a „zero waste” filozófia jegyében. A beltér jól megtervezett, otthonos, meghitt, említést érdemel a kulináris könyvekkel és dekorációs tárgyakkal megrakott polc a pult és a vendégtér között. A kert ápolt, az asztalon élő virág, só- és borsdaráló.

A séf filozófiáját rögzíti az étlap borítóján olvasható előszó, melyből megtudhatjuk, hogy a spontán ihlet, a kreativitás és a szezonalitás a kulcsszavak az étteremben, azon túl, hogy mindent igyekeznek (újra)hasznosítani, még a főzővizet is. A jól átgondolt, összefogott étlap gyakran változik, ottjártunk idején öt előételt, négy levest tíz főételt, három saláta-kompozíciót és négy desszertet kínáltak, továbbá kétféle meglepetéssel szolgáltak az ebeknek is. Izgalmas íz- és alapanyag kombinációk sorjáznak a menüben, mondhatni mindegyik kóstolásra csábít, a csipkebogyóval és kamillás tökkompóttal kínált csirkemájpástétomtól a lestyánnal, édesköménnyel és eperrel ízesített, pisztrángból készült hallevesen át a kardamommal füstölt eperrel, sült póréhagymával és árpagyöngyrizottóval kínált kacsamellig. Itt megtalálja a neki megfelelőt a kulináris kalandokra kapható „hardcore” húsrajongó (kínálnak csirkét, sertéstarját, kacsamellet, szarvashátszínt és marhabélszínt) és a vegetariánus is (vegán ikrától a vegatariánus, de húsevők számára is izgalmas töltött káposztáig felettébb érdekes ételek szerepelnek az étlapon.)

Az árak értékarányosak, a komplexitást, kreativitást, valamint a környezetet figyelembe véve határozottan kedvezőek. Előételek és levesek ára 1500 forintnak megfelelő lej körül mozog, a főételeké 2500 és 10.000 forint között, desszertek és saláták 2000 forint táján.

A séf arc poeticája a gyakorlatban is visszaköszön a tányérokról. A nyers vegán karfiolkrém finom volt, jól eltalálták az ízesítést. Mellé helyben sült kenyeret hoztak pirítva. A vegán batyu is megelégedésünkre szolgált, a hozzá adott egyszerű salátanövény helyett jobban örültünk volna egy izgalmas levélegyvelegnek, a felszolgáló szerint mindent helyben vesz a séf asszony kistermelőktől s elvből nem megy áruházakba levélegyvelegért. Ez minden esetre egy érthető és meggyőző magyarázat. Érdekes ötlet a vegán, mentás zöldborsópürével töltött karalábé-ravioli, s nemcsak érdekes, finom is. A somlói galuska átirat, ami Szikra somlói névre hallgat (nagyon helyesen, mert semmi galuskára emlékeztető nem volt benne, az ízharmónia viszont idézte a klasszikus magyar desszertet) diós piskóta alapon egy csoki-bevonattal ellátott könnyed, légies sárga és fehér krémegyveleg, mellette tejszínhab és diós grillázs. Katarzis, michelin csillagos színvonal. Az ételrovatban dicsérem meg a kitűnő zöldborsós uborkás lestyános limonádét, mely a műfaj remek volt. Kipróbáltuk az epres, rozmaringos, uborkás, gyömbér-leveset is másikat is, az nem győzött meg annyira.

A kiszolgálás kedves, szívélyes, felkészült. Mint megtudtuk, kötelező minden felszolgálónak megkóstolni minden egyes ételt. A magyar vendégeket magyar étlappal tisztelik meg, nem terhelik ugyanazt az étlapot két vagy három nyelvű felirattal. A szövegen lehetne még dolgozni, a fordítás nem a legtökéletesebb. Azt külön értékeltük, hogy a román anyanyelvű pincér is magyarul köszönt vissza búcsúzáskor.

A borlap szép, 40 tételes, gonddal összeállított választékot kínál magyarországi, erdélyi valamint Kárpátokon túli minőségi borokból, miközben megjelenik néhány osztrák, olasz és francia bor is a listán. Az itallapon szerepel több átlag feletti whiskey és kézműves sör is.

Értékelés

Összélmény: 5+ pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5+ pont

A Szikra étterem 2022-ben elköltözött, Kicsi Sándor séfhelyettes lépett elő konyhafőnökké, de 2023 novemberében sajnos lehúzták a rolót. Helyén Kokojza néven nyitott egy speciality kávézó-reggeliző-brunchozó.

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a szikra.restaurant@gmail.com címre