Sepsiszentgyörgy egyik legnépszerűbb étterme a központi park mellett, a hajdani vármegyeház pincéjében működik. Az épület a Bod Péter Városi Könyvtárnak is otthont ad ezidőtájt. A beltér, igényes, hangulatos, az étterem honlapjáról megtudhatjuk, hogy itt egykor olyan emberek mulatoztak, mint Gábor Áron, Jókai Mór vagy Mikszáth Kálmán. A terem két végében egy-egy történelmi címer, Háromszék vármegyéé, valamint Sepsiszentgyörgy városáé.
Az étlap a hagyományos magyar ételekre alapoz, de feltűnik a menüben néhány nemzetközi, székely és román étel is. Elsőre a hal- és bélszínételek szolgálhatnak példaként, a helyi „színekre” a háromszéki tormás leves, utóbbira a pacalcsorba meg a szinte elmaradhatatlan miccs.
Az árak változóak, vannak kifejezetten kedvező díjszabású ételeik, s van, ahol meglepően erősen fog a ceruza. Előételek 1000 és 3700, levesek 1000 és 1500, főételek 1500 és 6000, desszertek 450 és 1000 forintnak megfelelő lej között kaphatók.
A „Székely vendégváró” elnevezésű kompozíció kenegetőket tartalmaz: a zakuszka ízletes, a padlizsánkrém házias, a tepertőkrém készterméknek tűnik, natúr, csak sóval van ízesítve, egyébként nem rossz, az ikrakrém és a sonkakrém késztermékjellegű, utóbbi azon belül sem meggyőző. Esztétikus kis tálkákban tálalják az egyes kencéket, egy nagyobb tálon, uborkával, koktélparadicsommal. Nem túl friss, nem túl jó minőségű, az átlagnál alig jobb kenyeret adnak hozzá. A babgulyás ízletes, nagyszemű fehér babból főzték, a répa és az egyébként jó ízű hús kissé túlpuhult, de ez általánosnak mondható. A harcsapaprikás finom, a halnak jó a tartása, a mártást is jól fűszerezték. A köretként választott túrós csuszával is meg voltunk elégedve. Nem sajnálták a szalonnapörcöt, lehet, hogy ez annak köszönhető, hogy rendeléskor érdeklődtem, van-e a csuszán pörc, ha ennek köszönhetjük a tisztes pörcmennyiséget, annál jobban értékeljük. Mint ahogy azt is, hogy a pincérünk felajánlotta, miután kiderült, hogy mindketten megkóstolunk minden ételt, hogy ketté-tálaltatja a fogást. A harcsahalászlé durvára passzírozott, nem homogén, kissé uszadékos, egy kevéske szép piros zsiradékot nem bánnánk a tetején. A sajttorta korrekt, élvezhető.
A kiszolgálás fenomenális. Eddig sosem fordult elő, hogy a felszolgáló nevét jegyezzem meg, ezúttal ez is megesett. Bakk Csaba a szakmájának él, három generációs családi hagyományt folytatva, jó kedéllyel, lelkesen végzi a munkáját, a vendég lehető legnagyobb megelégedésére. Kiváló érzékkel lövi be, hogy mi az, ami még elfér poén szinten, sztorizik, ételeket, italokat ajánl, mindezt könnyedén, látható örömmel és élvezettel. Bearanyozta az esténket.
A borlap magyarországi, erdélyi és Kárpátokon túli borokból kínál szép, több mint félszáz tételes palackos választékot. Tartanak Igazi Csíki Sört, s néhány kimagasló minőségű pálinkát a nemzetközi hírű helyi, Sankt Georgius nevű főzdétől.
Telefonszámok
+40 728 03 69 06
+40 267 35 26 66
Értékelés
Összélmény: 4,5 pont
Konyha: 4 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 5+ pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a pince@szentgyorgypince.ro címre