Gyergyószék Parajd felőli bejáratánál, még a rovással is kiírt Borzont helységnévtábla előtt működik a település négy ismertebb vendéglátó egysége közül kettő. Balra impozáns gerendaházban a Székelyföld fogadó, majd következik jobbra a Basa fogadó. Az előbbi beltere megnyerő, dekorációja visszafogott. Hangulatos teraszt is működtetnek. Az asztalon pomace olívaolaj, balzsamecet, só- és borslisztszóró.
A konyha egyszerűbb alapanyagokból készült székely, magyar és román ételek széles választékát kínálja. A legtöbb fogásnak sertés- és csirkehúsból adja az alapját, azon kívül pisztránggal és marhahússal találkozunk még az étlapon, utóbbival a pacalt nem számítva egy pörkölt s csipetkés gulyás erejéig. Örömteli, hogy több tájjellegű fogást is választékba vettek, mint a tárkonyos pityókaleves csülökkel, a tejfölös, túrós, szalonnás puliszka, a káposztaléleves vagy az áfonyás palacsinta. A hagyományos, alföldi gyökerű magyar konyhát képviseli az említetteken kívül az Újházi tyúkhúsleves, a csirkepaprikás, a székelykáposzta, a cigánypecsenye, s a brassói aprópecsenye. Kínálnak még többek között húsgombóclevest, radóci- és parasztcsorbát, füstölt-sült oldalast párolt káposztával, paszulyfőzeléket füstölt csülökkel vagy sült kolbásszal, sajttortát baracklekvárral, túrófánkot és gesztenyepürét.
Kellemes meglepetés, hogy ízletes zsíroskenyeret kapunk fogadófalatként. A kenyér friss, a zsír jó ízű, rajta lilahagyma és fűszerpaprika. A pacalleves jól sikerült, bár ízesítése cseppet bátortalan, némi plusz sav kell neki, de ezen könnyű segíteni. Tejfelezése visszafogott, általános gyakorlat, hogy a vendégek rendelnek mellé még külön tejfölt. Értékeltük, hogy nem sűrítették feleslegesen, s a pacal mennyisége, illetve állaga is remek. A friss pisztrángot kukoricadarába forgatták, majd úgy sütötték meg bő zsiradékban, hozta azt, amit e technológia kínál, sózása megfelelő volt, a hal szaftos maradt. A mellé adott fokhagymamártás tejfölalapú, amit némi készterméknek tűnő majonézzel is elkevertek, nem élvezhetetlen, nem is átütő. A vegyes saláta óvatosan dresszingelt, lényegében csak ecetet és sót azonosítottam benne. Felvágott paradicsom, uborka és káposztasaláta volt a három összetevő, ettünk már jobbat a műfajban. A miccs szaftos, serpenyőben, zsiradékon sütötték, faszénparázson vagy ennek hiányában bordázott vaslapon sütve, megfelelő pörzzsel jobb élményt ad, de így is élvezhetőnek bizonyult. A mellé adott kenyér friss, gyárinak tűnik, de a jobbacska kategóriából. A somlói galuskában az egyébként sem meggyőző csokimártás csak jelzésértékű, a kakaós piskóta nemkülönben, a dió semmilyen szerepet nem kap a végeredményben. A produkció nem élvezhetetlen, de lehetne szaftosabb, a sárga krém meg több. Legalább a tejszínhab nem növényi. A maga műfajában nagyjából a régió átlagszintjének felel meg ez a desszert.
A kiszolgálás kedves, udvarias, szívélyes.
Szomorú, hogy a borválaszték nemcsak szerény, de kizárólag román borokra szorítkozik, s azok közül sem a legjobbakból válogatták össze. Érhetetlen, hogy karakteresen magyar helyeken ez még ma is előfordulhat, amikor a helyi üzletláncban igen szép az erdélyi magyar és a belsőmagyarországi borok választéka. A nagyipari multisörök mellett tartanak néhány tételt a Tiltott Csíki Sörmanufaktúra termékei közül. A töményitalok zöme kommersz, de van tízféle Szicsek pálinkájuk is.
Értékelés
Összélmény: 4 pont
Konyha: 3,75 pont
Atmoszféra: 4,75 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@szekelyfoldfogado.ro címre