Elvitel és házhoz szállítás céljára nyitva tartanak a járvány elleni védekezés idején is.

Ahhoz képest, hogy a székelység milyen kitüntetett szerepet tölt be a nemzetben gondolkodó magyarok szívében, különös, hogy milyen sok idő kellett elteljen, amíg megnyílt egy fine dining irányba kacsingató, de a nagyközönséghez szóló székely étterem Budapest belvárosában. A bejáratnál hordók. Belépve megannyi lélekmelengető dekorációs elemmel találkozunk. A falon rovásírással olvasható az étkezés utáni ima: „Ki ételt italt adott, annak neve legyen áldott”. A legbelső teremben a Székely Himnusz is ki van téve, a fal melletti polcokon korondi kerámiák, s a Székelyfölddel kapcsolatos könyvek. Gonddal, szeretettel megtervezett beltér.

Az étlap dicséretesen rövid, jól megkomponált. Az általunk rendelt ételeken kívül kínálnak többek között: szárnyasmájpástétomot áfonyás hagymakrémmel, kakasesszenciát szarvasgombás grízgaluskával, havasi gombakrémlevest fenyőmag-pogácsával, padlizsános-hajdinás-gerslis töltött káposztát, agyagedényben sült töltött paprikát, szilvalekváros gombócot fahéjas morzsával és szilvakrémmel.

Az árak értékarányosak, a minőséghez és lokációhoz képest kedvezőek, három á la carte fogás jellemzően 6000 és 8000 forint közötti összegbe kerül. Délben kedvező árú menüt is kínálnak.

Előételképpen a vegetariánusoknak is ajánlott „kerti fatálra” esett a választásunk, rajta zakuszka, kovászos uborkás burduftúró, padlizsánkrém, sült paprikakrém. A szépen tálalt kenegetők mellé kiváló minőségű kenyeret adnak. A kencékkel még lehet kísérletezni, főként a zakuszkával, ami igencsak elmaradt a várakozásainktól, de azért a vegyes előételtál élvezhető indítást adott jelen formájában is. A sült borjúgombóccal tálalt „hagyományos csorba” sűrű, jó ízű, inkább ihletésében, mind megvalósításában székely. A szedermártással kínált kacsamell színre túlment a rosé fokozaton, állagra viszont megnyerő, a krumplipürét sajnos elsózták. A grillázskrémmel és eperfagylalttal kínált kürtös kalács ugyan nem sült faszénen, mint az étlap ígéri, viszont pazarul tálalt, és kifejezetten jól kivitelezett desszert volt. Összességében érződik a séf felkészültsége, de a székely konyha ismerőiben az a gyanú támad, hogy a helyszínen nem járva igyekezett rekonstruálni a vendéglő fő témájaként választott magyar tájegység kulináris kultúrájának ízvilágát.

A kiszolgálás megkülönböztetetten kedves és udvarias.

Székelyföldnek csak egy igen kis része bortermő, ezért a borlap a tágan értelmezett Erdély legjobb nedűiből válogat, elsősorban a Ménesen gazdálkodó Balla Géza valamint a szilágysági medencében fekvő Kárásztelek pincészet borait kínálja. Az itallapon szerepel a csíkszentsimoni kisüzem több söre is. A pálinkák egyelőre anyaországiak.

Értékelés

Összélmény: 4,75 pont

Konyha: 4,5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a szekelyszeker@gmail.com címre