A korábban csárdának nevezett étterem a székesfehérvári vendéglátás élvonalába tartozó egység évtizedek óta. Beltere megnyerő elegyét nyújtja a századforduló nagypolgári stílusának és népi ízlésvilágnak. Gerendás mennyezet, berámázott régi képek, impozáns kredenc, antik faliórák, tükör díszes aranyozott rámában, a megvilágított vitrinben borosüvegek, kandalló. Otthonosság, meghittség, vendégmarasztaló atmoszféra.

Az étlap a fősodratú magyar ételekre alapoz, melyeket kiegészít néhány nemzetközi fogással. Kínálnak többek között, egyrészről Jókai bablevest, marhagulyást, harcsapaprikást, kacsacombot káposztás tésztával, borjúpörköltet tojásos galuskával, túrógombócot és somlói galuskát, másrészről vajban sült lazacfilét grillezett zöldségekkel, citromos sáfránymártással, roséra sült szűzmignont kacsamájjal, petrezselymes gombákkal, burgonyafánkkal, vagy vega tortillát avokádókrémmel. Az étlapon külön kiemelik azon helyi kistermelőket, akikkel együtt dolgoznak és arra kérik a vendégkört, hogy ezeket támogassák. Mint írják, ők is többhónapnyi bevételtől estek el, ezért a korábbi „maradj otthon!” szlogent váltsa fel a „nyaralj itthon!”, „vegyél hazait!” szlogen.

Az árak értékarányosak. Előételek 1300 és 3750, levesek 850 és 1700, főételek 2900 és 6150 desszertek 1100 és 1400 forint között voltak kaphatók a 2021 őszi kényszerbezárás előtt.

Az indításnak kért padlizsánkrém ízre és állagra egyaránt megelégedésünkre szolgált,  szépen tálalták, lilahagyma-, uborka-, paprika- és paradicsomszeletekkel, zöld hajtásokkal és csírákkal. Helyben sült friss kenyérrel kínálják. Kellően intenzív ízű és hasonlóan meggyőző tálalású volt vargánya cappuccino is, amit csilis mézespuszedlimorzsával szórtak meg. Kértünk még sült tintakarikákat és -csápokat csónakburgonyával és olívaolajos citromos fokhagymamártással, korrekt ízletes ételt kaptunk friss halból elkészítve. A gyümölcsmártással és citromsorbet-val kínált piskótaszerű mákos süti kissé kötelességszerű, izgalommentes volt, de a maga egyszerűségében korrekt.

Egyetlen zavaró mozzanat az volt, hogy a felszolgáló, bár formálisan kifogástalan udvariassággal kezelt minket, mondhatni semmilyen felvetésünkre nem reagált érdemben, az elismerésre sem, nem volt kommunikatív, mint aki úgy érzi, hogy nem feladata a vendéggel szóba elegyedni. S nem azért, mintha nagy lett volna a leterheltség, negyed ház, ha volt, és majd minden asztalra jutott egy pincér.

Az itallap remek. Tartanak kiváló kisüzemi söröket, minőségi pálinkákat és a magyar borászati élvonal nedűiből összeválogatott borokat a Bortársaság kínálatából.

Értékelés

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4,5 pont

Atmoszféra: 5+ pont

Kiszolgálás: 4 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a szarcsa@szarcsa.hu címre