A Madarasi Hargita Székelyföld talán legnépszerűbb síközpontja. A parkoló valamint a síbérlet-kiadó mellett, a sípályák tőszomszédságában működik a Súgó vendégház étterme, mely nem meglepő módon a legfrekventáltabb vendéglátóipari egység a „településen”. Teraszt is üzemeltetnek, mely visszaadja a magyarok közt oly népszerű osztrák síparadicsomok hangulatát. A beltér kissé személytelen, dekorációban szegényes, messze áll a hütték atmoszférájától.

Az ételkínálat más kint és más bent. A teraszon roston sülteket kínálnak elsősorban, valamint babgulyást, a benti részben szabályos éttermi kínálattal rendelkeznek. Kínálnak többek között pacal- és parasztcsorbát, tárkonyos csirkeragulevest, vargányakrémlevest, sertéspörköltet– és oldalast, sült és rántott húsokat, illetve sajtot, valamint az általunk is rendelt desszerteket.

Az árak kedvezőek. A levesek ára átszámolva 600 (kis adag húsleves) és 1600 (vargányakrémleves), a főételeké körettel együtt 1800 és 3000 között marad, desszertek 1000 forint alatti összegért kaphatók.

Az egyes ételek megvalósítási szintje közötti különbség meglepő. A húsleves gyengécske, nem karakteres, az iparinak tűnő tésztabetét túlfőtt, bármelyik háziasszony jobbat főz. A pisztráng nem élvezhetetlen, ettünk azért jobbat is, teljesen íztelen ugyanis, a tányéron kell neki némi sóval-borssal karaktert adni. Szerencsére a hal friss, így a végeredmény jónak mondható. A mellé kért parasztos krumpli átlagos, a tormás cékla kifejezetten finom. A teraszon ettünk korrekt, szaftos miccset és serpenyős zöldséget, utóbbi sem volt rossz, leszámítva a padlizsánt, ami ugyebár nem jó nyersen, a többi zöldségnek (gomba, zsenge tök, répa, hagyma) jót tett az „alighőkezelés”. A miccset vaslapon sütötte a szakács a pult mögött a csirke- és sertésflekkennel, valamint a kolbásszal együtt. A palacsinta átlagos, a házilag főzött lekvárnak tűnő áfonyás töltéke kiváló. A túrógombóc kifejezetten finom, jó ötlet a mákba forgatott variáns, kóstoltuk ezt is, meg a klasszikusat is.

A kiszolgálás udvarias, de sem túl szívélyes, sem túl figyelmes, legalábbis bent. A teraszon, bár ott nagyobb a hajtás, a pultos hölgy nagyon kedves volt. (Tesztek időpontja: 2021. január 4. és 9.)

Az italválaszték szerény, tartanak Igazi Csíki Sört, és néhány jobbféle bort Balla Gézától – csak palackra – ezeken kívül nehéz bármi izgalmasat találni rajta. A szilvapálinka Kárpátokon túli román termék, holott ma már működik Székelyföldön is egy sor minőségi pálinkafőzde, melyek közül egyesek olcsó kocsmáknak is szállítanak, így egy sípályán biztos lenne fizetőképes kereslet a termékeikre.

Értékelés

Összélmény: 3,75 pont

Konyha: 3,75 pont

Atmoszféra – terasz (5) és beltér (3) átlagolva: 4 pont

Kiszolgálás: 3,75 pont