Az ínyencek körében a város egyik évek óta számon tartott hotelétterme. Igényes fedett teraszt üzemeltetnek a belső udvarban, legutóbbi látogatásunk idején a beltérben nem is lehetett leülni. A kert ápolt, esztétikus, a gyermekeket homokozóval várják. Az asztalon só- és borsdaráló. Első alkalommal mindkét felszolgálóval magyarul kommunikáltunk, másodszor egyikük sem beszélte a nyelvünket. Az étlap kétnyelvű angol és román, a honlap csak román nyelven érhető el.
Mediterrán dominanciájú nemzetközi konyhát visznek, némi magyar és román behatással. A hízott szárnyasmájpástétom, a pankó morzsában sült rák, a pasta-k, a paszternákpürével és narancsmártással tálalt kacsamell, a zöldborsókémmel körített báránycsülök, a különféle zöldségvariációkkal társított halak (lazac, süllő, sügér és pisztráng) mellett megjelenik az étlapon a szokásos paraszt– és pacalcsorba, magyar oldalról a cigánypecsenye, a babgulyás és a túrós csusza is (utóbbi kettő kifogástalan magyar helyesírással). A desszerteket hasonló filozófiával válogatták össze: a pavlova és marlenka képviseli a nemzetközi vonalat, a túrófánk a románt, a krémes a magyart.
Az árak értékarányosak. Előételek 1500 és 3500, levesek 1200 és 1500, főételek 2700 és 6400, desszertek 1200 és 1500 forintnak megfelelő lejösszeg között kaphatóak.
Első ízben 2018 legelején jártunk itt, akkor egy foie gras-nak mondott májpástétomot ettem, amiben, ha volt is hízott liba- vagy kacsamáj, de nem az adta az alapkarakterét. Kóstoltam egy átlagos chili con carne-t és egy ízletes canollit. Társam izgalommentes csirkemellet evett gorgonzola-mártással, majd átlagos pavlova-tekercset. A hely időközben előkelő 11 ponttal bekerült a Gault Millau kalauzba, így indokoltnak láttam a visszatérést. 2021 nyarán rendeltünk egy humusz-padlizsánkrém-karfiolkrém triót, amit szépen tálaltak, a kencék egytől egyig ütötték a mércét, adták azt, amit a műfajtól levárunk. Lángosra emlékeztető, a megszokottnál vastagabb tésztájú, de kifejezetten ízletes, helyben sült pitát adtak mellé. Kértünk még egy burgert, ami gigantikus, emeletes volt, jobbféle mirelit édesburgonyát és készterméknek ható BBQ mártást kaptunk hozzá. Az ízesítőkkel (karamellizált hagyma, zöldségek, sajt, bacon) és a bucival meg voltunk elégedve, de a burger „lelkét”, a húst sajnos szárazra sütötték, így az egész kompozíció nem adott átütő élményt.
A kiszolgálás udvarias, gyors, kissé személytelen.
Az itallap igényes. Több, mint félszáz minőségi bort kínálnak, zömmel a tágan értelmezett Erdélyből és a Kárpátokon túlról, a főként olasz import tételek között megjelenik egy tokaji sárgamuskotály is. 15 bort pohárra is kimérnek. Tartanak néhány izgalmas töményitalt és helyi kézműves sört is.
Értékelés
Összélmény: 4,25 pont
Konyha: 4,25 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 4 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@stokkerhotel.ro címre