A város talán leghangulatosabb kerthelységében, a hajdani Cooltour helyén, ahol a Papachef’s Smoke Garden is próbálkozott megkapaszkodni a korábbi években, 2023 szeptemberében nyitott meg a Spiccc borbár, mely egyszerre tarthat igényt a borszakma és a gourmet-konyha iránt érdeklődő közönség figyelmére. Az ínyenc borbisztró mögött a hellyel szinte szemben működő Borpont szaküzlet alapítója és működtetője, Varga Zoltán Gábor, valamint Ferkov Lajos, a prémium steakjeiről és burgereiről elhíresült Famous tulajdonosa áll. Megnyerték maguknak a korábban Norvégiában és Nagy Britanniában tapasztalatot szerzett, majd Szegeden a Monster Downtownban és a Cirmiben dolgozott Rostás Attilát séfnek, Szabó Dávid ételfotós-bármixer-baristát pedig üzletvezetőnek. A korábbi romkocsmás bútorzatot lecserélték, de a kert zegzugos hangulata megmaradt, a megnyerő dizájnon a háttérben megfelelően visszafogott hangerővel szóló whisky-blues is emel.
Az étlap bizalomgerjesztően rövid, kínálnak kétféle borkorcsolyás hidegtálat, két levest, öt főételt s egy desszertet. A választékban nemzetközi fogások és magyar klasszikusok egyaránt megtalálhatók. A kreatív konyha jó alapanyagokra és kíméletes technológiákra támaszkodik.
Az ízre és állagra egyaránt remek házi ravioli- és roppanós répaszalma-betéttel kínált gyöngytyúkleves mély ízű, szép színű, egyszóval kifogástalan. A kakukkfüves hagymaleves hozza azt, ami a műfajban benne van. A rizottó krémes, ízre is meggyőző, a szépen megpirított vargánya és shimej-gomba a tetején foglal helyet, parmezánchips, sarkantyúka-levél és mikro-zöldek társaságában. Élményszerű a csirkepaprikás: a vákuum alatt hőkezelt, zsályával töltött csirkére rápirítottak, kifejező ízű mártással, remek, könnyed tojásos galuskával, parmezán-ropogóssal, céklás gyöngyhagymával és tejfeles uborkasalátával tálalták. Jól sikerült a tejszínes spenótágyon tálalt, fűszeres morzsával fedett szaftos, friss szürkeharcsa is, amit fondant burgonyával körítettek. A szép roséra sütött sertésszüzet krémesített égetett zellerrel, sonkachips-szel, barnavajas karfiollal, karfiolpürével, mustármagkaviárral társították, majd ehető virágokkal díszítették. Estebédünket egy Rákóczi túrós átirattal zártuk, mely korrekt volt, a tojásfehérje-réteget habcsók helyettesítette, a sárgabarack nemcsak lekvárként, hanem égetett formában is helyet kapott a tányéron.
(Teszt időpontja: 2023. szeptember 28.)
A kiszolgálás kedves, udvarias, segítőkész, a húszas éveiben járó felszolgáló kommunikatív, stílusos, veszi a lapot, ha a vendég humorizál egy kicsit.
A borkínálat impozáns: huszonkét figyelemre méltó, zömében magyar bort adnak kimérve s több, mint százat palackban. Nemcsak közismert tételekkel, hanem olyan minőségorientált kispincék nedűivel is találkozhatunk náluk, mint a móri Geszler, a balatonőszödi Androsics, Balatonakalin, a Fenye hegyen működő Mörk, a gyöngyösi Domínium, vagy a villányi Vinatus pincészet. A sör műfajában nem törekednek domborításra, az alkoholmenteseket nem számítva az Asahi tulajdonában levő sörgyárak termékeiből tartanak négyet, közelebbről hidegkomlós Drehert, Peronit, Floris Krieket és HB búzát, de együttműködést terveznek a zsombói főzdével. A töményitalok között több prémium tételt is találunk.
Értékelés:
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Az étterem 2024. nyarán bezárt.
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a spicccborbisztro@gmail.com címre