Hangulatos, rusztikus csárda Kiskunhalas határában a Soltvadkert felé vezető 53.-as út baloldalán. Fehér mintás népi ihletésű kék terítők, a falra szerelt polcon népi kerámiák szépen elrendezve, masszív tölgyfaszékek, paprikafüzérek, házi savanyúságos üvegek, régi szódásüvegek. Hímzett népi falvédőn „Házi áldás”, egy másikon megszívlelendő üzenet négy sorba szedve „Magyarul tanított/ imádkozni anyám /és szeretni téged/ édes magyar hazám”. A kerthelység gondozott, esztétikus.

A kétezertízes évek fordulóján több ízben jártam itt, 2021 nyarán visszatértem egy gyorsteszt erejéig. Az egykor erős a halfront leegyszerűsödött, annak idején készítenek többféle halászlevet, haltepertőt, halsalátát, három-három harcsa- és pontyételt (paprikást, rántottat és roston sültet), pisztrángot kétféleképpen elkészítve, ebből maradt háromféle harcsaétel, egy halászlé és egy pisztráng. A másik specialitás a faszénparázson sült hús volt, mint megtudtam, ez sem jellemző már, csak kivételes alkalmakkor kerül rá sor. Specialitásuk a csárdapörkölt, amit libazúzából készítenek kakastaréjjal és kakasherével, étlapon maradt. A kínálat csárda-szinten jól strukturált, összefogott, legfeljebb az érthetetlen, hogy mit keres a tepertős túrós csusza a desszertek között. A klasszikus magyar fogásokat néhány szerb, olasz és nemzetközi étel színesíti. Kínálnak többek között Caprese-t, rillettes-et, tatárbifszteket, orjalevest fűszeres májgaluskával, csülkös bablevest, ropogós kacsacombot, fokhagymás libamájat, marhalábszárpörköltet, csevapcsicsát, pljeszkavicát, az általam is rendelt somlóin kívül desszertként csak vaníliafagylatot forró szezonális gyümölcsöntettel.

Az árak értékarányosak, sok esetben kifejezetten kedvezőek. Előételek 1750 és 3200, levesek 850 és 1500, főételek „kímélő” adagja 1950 és 2500, „laktató” adagja 2200 és 6000, desszertek 700 és 1500 forint között kaphatók.

2010 táján ettünk többek között halászlevet, túrós csuszát, vegyes grilltálat. Tisztes, fősodratú ételeket kaptunk, az átlagnál igényesebben elkészítve. Legutóbb csülkös pacalt kértem, ami hozta a megszokott szintet, jó volt mind a csülök, mind a pacal tartása és íze. A kenyér átlagos, nagyipari. A zóna adag harcsa élvezhető volt, steak krumplit és kissé hevenyészettel tálalt, de korrekt rizset, valamint gyenge minőségű olajból készült fokhagymás petrezselymes mártást adtak hozzá. A somlói, amiből szintén kis adagot kértünk csalódást okozott, a tejszínhab helyett valamiféle nem meggyőző pótlék került a tányérra, maga a galuska sem hozta szintet, a csokimártás is kommersz volt.

A kiszolgálás kiemelkedően kedves. A felszolgáló amikor épp volt egy perce, elhívott, hogy nézzem meg az állatsimogatót, a beltérben pedig a villanyt is felkapcsolta, hogy jobb képeket készíthessek. Értékeltem a gesztust.

A sörválaszték szűk és kommersz. Az ismert magyar borászatok nedűiből összeállított választék átlagos, tartanak néhány jó minőségű pálinkát is.

Értékelés

Összélmény: 4 pont

Konyha: 3,75 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@sostocsarda.hu címre