Elegáns hotel-étterem Nagyszalonta központi részén, egy impozáns saroképületben. Bejárat kétoldalról. Igényes bútorzat, a hajópadló egy részét szőnyeg fedi, a falon berámázott festmények és régies kerámia. A stukkódíszítés, a dekoráció a giccs határát súrolja. Nyáron teraszt üzemeltetnek a belső udvaron.

A három nyelvű (román, angol és magyar) étlap bemutatkozó sorai két kultúra, a szlovák és a román találkozásából eredeztetik az étterem konyháját, de valójában több nemzet gasztronómiájából merítenek. A szlovák konyhából a krumpli-alapú ételek széles választékát kínálják, főképpen sztrapacska- és tócsni-féléket, mellettük többek között savanyúkáposzta-levest és derelyéket.  A román konyhát ötféle csorba, puliszkával körített „erdélyi” csirkemáj, miccs és túrófánk képviseli. Emellett nemzetközinek mondható életek széles választékát kínálják pisztrángból, lazacból, csirkemellből, sertés- és marhahúsból, továbbá olasz klasszikusokat, pasta-kat és pizzákat. A magyar konyha is jelen van a gulyáslevesnek és a babgulyásnak köszönhetően.

Az árak meglepőek, egyes esetekben – ez a gyakoribb – kifejezetten kedvezőek, más esetekben aránytalanul magasak. Egy szalonnás-kolbászos-savanyú káposztás vagy tehéntúrós-szalonnás-sajtos sztrapacska 2021 februárjában átszámolva közel 3000 forint, míg a lazactatár csak 2200.  A levesek díjszabása alig haladja meg az ezer forintnak megfelelő lejt. Burgerek, pizzák és pastak 1800 és 2800, főételek többsége 3000 és 4000, desszertek 800 és 1400 forint közötti összegért kaphatóak.

Megrendeltük az óriásplakátokon reklámozott bölény-burgert, mely jobb volt az átlagnál, de a hús túlsütötték, mellé megszokott-korrekt mirelit krumplit adtak. A megfelelően elkészített rántott sajt körete, a szottyadt és olajos sült krumpli csalódást okozott. Ettünk még egy átlagos bolognait spagettit és egy jól elkészített, szépen formázott tejfeles-áfonyalekváros túrófánkot.

Odaérkezésünkkor már zárni készültek, de beengedtek. Nem kifejezetten kedvesen. Szerencsésebb, ha udvariasan nemet mondanak, mint ha azt éreztetik, hogy kegyet gyakorolnak. A kiszolgálás egyébként udvarias.

Az borlap román nagypincészetek boraira épül. A sörök nagyipariak, a töményválaszték nem sok izgalmat kínál.

Értékelés

Összélmény: 3,75 pont

Konyha: 3,75 pont

Atmoszféra: 4 pont

Kiszolgálás: 4 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@restaurantslavia.ro címre