Temesvár főterét, a Lloyd sort a román időkben teljesen átépített Állami Operaház épülete nyitja s az 1936 és 1941 között épült román katedrális zárja. Közepén az 1926-ban felállított Romulus és Remus szobor hirdeti a románság latin eredetét. A teret szegélyező épületek zöme viszont érintetlen maradt. „A város büszkesége. Pompás paloták sora, fényes kávéházak ragyogása, parádés portálok tündöklése — elegáns úrinépek sétaútja… autók tülkölik, villamosok dübörgik, csilingelik a lüktető élet melódiáját. Ez a Lloyd-sor, c’est Temesvár — gazdag Bánát cirádás metropólisa...” – fogalmazott Gara Ernő az „Ellenzék” című erdélyi napilap hasábjain 1930 januárjában. Ma már a Béga parti város központjából a gépjárműforgalom és a tömegközlekedés ki van tiltva, így az autók nem tülkölhetnek a Monarchia-korabeli épületek lábainál, a villamosok se csilingelnek, viszont a „pompás paloták” még állnak. Földszintjükön üzletek és éttermek várják a betérőt. Itt nyitotta meg kapuit a Signiture étterem is. A beltér elegáns, trendi. A falon festmények, tetszetős modern világítótestek egészítik ki a padlótól a plafonig tartó, a főtérre néző üvegfalon keresztül beszűrődő fényt.
Az étlapon mediterrán klasszikusok és indiai ételek. Érdekes párosítás, egyszerű a magyarázat, a Signiture séfje indiai származású, de magabiztosan uralja mediterrán konyhát is. Kínálnak többek között San Fransico-i eredetű, de a mediterrán ízvilágot idéző tengeri hallevest, „cioppino”-t, izgalmas salátákat, pasta-kat, rizottót, paella-t, burgereket és steakeket és persze hagyományos indiai ételeket.
Rendeltünk egy fritto misto-t, mely jól sikerült, nem spóroltak a friss alapanyaggal, a rák és a tintahal mellett vékony csíkokra vágott padlizsánt, cukkinit, édesburgonyát és paprikát is bundáztak. Majonézalapú japán „yum-yum” és sriracha-t szószt hoztak mellé. Társam a „signiture” rovatból csirke-curryt választott, amit rizzsel, mangó-chutney-val és joghurtos indiai szósszal tálaltak. Felszolgálónk javasolta, hogy rendeljünk indiai kenyeret, azaz naan-t is, amit itt pizza stílusban készítenek, így is nevezte e köretet adott pillanatban bájos pincérnőnk. Meglepő módon ez az elem bizonyult ebédünk leggyengébb láncszemének, nem volt rossz, de az igazság az, hogy eddig bő tucatnyi indiai helyen ettem meggyőzőbbet. A curry viszont kifejezetten jól sikerült, hozta azt az izgalmas vibráló ízkavalkádot, ami népszerűvé tette az indiai konyhát szerte a világon.
A kiszolgálás nagyon kedves, szívélyes, az ifjú hölgyről kiderül, hogy részben magyar származású, érti is nyelvünket, de megszólalni nem szeretne, mert már nem uralja azt úgy, mint gyermekkorában. Jellemző bánsági történet.
A sörök nagyipariak, de több jobbacska tételt is találunk köztük, például az Ursus (Asahi) „kézműves” sorozatának néhány darabját, tartanak továbbá kétféle Paulaner sört is. Csapon csak az Asahi gigavállalat két söre, szűretlen Temesvári és Peroni kapható. A borválasztékot a temesrékasi nagypincészet (Cramele Recas) uralja, de akad a választékban néhány izgalmasabb nedű is. Kimérve csak két katarzismentes bort adnak. A töményválaszték zöme kommersz, de itt is találhatunk néhány prémium kategóriás italt.
Teszt időpontja: 2022. december 29.
Értékelés:
Összélmény: 4,5 pont
Konyha: 4,25 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a office@signature-restaurant.ro címre