Zólyom az egykori várispánság központja, a vármegye névadója és székhelye volt. A helyi legenda szerint nem Nyitrán, hanem a település első várában, Pusztavárban halt meg 1095. június 29-én Szent László király. A vár alatt létesült város első említése 1135-ből való. 1910-ben 8.799 lakosából 4973-an vallották magukat magyarnak, a legutóbbi, 2011-es népszámlálás idején 43.318-an lakták, köztük 36.201 szlovák és mindössze 158 magyar. A Season szolid eleganciával berendezett, felettébb hangulatos étterem a város szívében. Nyáron igényes teraszt is működtetnek. A honlapon megismerhetjük a csapat nyolc meghatározó tagját az üzletvezetőktől kezdve a szakácsokon át az italspecialistákig, mindegyiküknek ott találjuk a fotóját és keresztnevét. Az idén első ízben megjelent szlovák Gault&Millau kalauz 12,5 ponttal jutalmazta őket, ami Kárpát medencei szinten is kimagasló minőséget jelent.
Nemzetközi konyhát visznek olaszos hangsúllyal. Kínálnak többek között marhabélszín-tatárt, fekete kagylóból, rákból és Szent Jakab kagylóból készült tengeri egyveleget, grillezett szajblingot gomasio-s pirított karfiollal és bearni mártással, sáfrányos rizottót, ami kérhető tigrisrákkal vagy halloumi sajttal is, kétféle helyben készült pasta-t, hamburgert, valamint sertésoldalast fermentált zöldségekkel, mustárral, tormával, házi kenyérrel. Figyelemre méltó az érlelt steak-választékuk.
A húsleves csavarmentes, ízletes, harmonikus, megfelel a hagyományos ízlésnek. A posírozott tojásbetéttel kínált gombaleves kellemesen savanykás, erdei gomba az alapja, ízre megnyerő, megjelenése javítható. A hízott kacsamájból készült, szederrel és málnával díszített pástétom ízletes, a kurkumás körténél lehetett volna ötletesebb, izgalmasabb kiegészítőt találni. A helyben sült kenyérből készült pirítós remek. A bárányhús lehetett volna szaftosabb, a juhtúros tarhonya ötletes köret hozzá. A borjúpofa állagra kiváló, ízre is miután megsózzuk. Jó hozzá a sütőtökös köret. A csokiszuflé jól sikerült, a mangófagylalt kifogástalan, a mangóragu is ízletes.
A kiszolgálás udvarias, kedves.
Borkínálatuk elképesztő, jóval több, mint 150 nedűt integrál, szerte a világból, masszív olasz dominanciával, de helyet kapnak a válogatásban felvidéki, francia, spanyol, portugál, argentin és izraeli borok is. Ötféle sört csapolnak, ezek zöme cseh, de megkóstolhatjuk a selmecbányai ERB főzde a 10 Ballingos alapsörét is. Palackban hat tétel kapható, köztük egy ERB búza és egy ERB alkoholmentes. A töményválaszték széles és igényes. Készítenek koktélokat is.
Értékelés
Összélmény: 4,75 pont
Konyha: 4,75 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 4,75 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@seasonrestaurant.sk címre