Nagymúltú, több, mint száz évre visszatekintő, rendkívül hangulatos családi étterem Budakalászon. Nyáron gyönyörű faárnyékos kerthelységet működtetnek, a boltíves, terméskővel kirakott borospince-hangulatú beltérben barátságos szeparék és hangulatvilágítás várja a vendégeket. Legutóbbi látogatásunk óta építettek egy világosabb termet és játszószobát is. Mint a honlapról megtudhatjuk, Id. Schieszl Konrád 2005–ben adta át a komplexum irányítását fiának, Ifj. Schieszl Konrádnak, de mindmáig besegít az üzletmenetbe. A vendéglő mai tulajdonosa a család ötödik generációját képviseli a vendéglátásban. Maguk készítik a bort, a sonkát, a sajtot, a kenyeret, helyben palackozzák a gyümölcsleveket és erjesztik a pálinkáikhoz a cefrét. Mint írják, „apa és fia együtt képviseli a hagyományt és az innovációt.” A hurka, kolbász, mangalica sonka az üknagyapa százéves receptjei alapján készülnek, a modern technológia alkalmazásával.

A konyhát 2001 óta Salamon Tamás vezeti, aki a magyar és sváb gyökerű fogásokat néhány olasz és nemzetközi specialitással egészíti ki. 2025 elején kínálnak többek között Sándor Tamás sajtmanufaktúrájából származó Camembert-t sütve, birsalmával, ánizsos chili-dzsemmel, fenyőmaggal és pirítóssal kísérve, tyúkhúslevest csigatésztával, főtt hússal, májgombóccal és zöldségekkel. Egyik különlegességük a „borház tányérhús”, avagy “Tafelspitz”, ami marhahúslevest, főtt marhahúst, sült velőt, pirítóst, zöldségeket, palacsintatésztát, tormát, vadas mártást és baconos-hagymás burgonyát integrál. De készítenek sült kacsacombot is, amihez az imént említett krumpliköret mellett aszalt gyümölcsökkel párolt lila káposztát, sütőtökkrémet és narancsos kacsazúzát adnak, továbbá lazacfilét tahinis joghurttal, sült brokkolival, fűszeres jázminrizzsel, sós citromkrémmel, zöld salátával, sertéspofát vadasan rakott-sós pereccel, sült répa salátával, tejfölhabbal, valamint „Zwetschgenkuchent” azaz bögrés szilvás desszertet narancskrémmel és pirított mandulával.

 

Fogadófalatként formázott főtt marhahúst kaptunk tormás házi majonézzel és házi kenyérrel. Remek indítás. Az étlapról elsőként hízott kacsamájat és füstölt zsályás kacsakolbászt kóstoltunk, amit sült ananász chutney-val, kesudiós aranygaluskával körítettek. Ötletes, izgalmas előétel. Az aranygaluska, amit inkább briósnak mondtam volna, lehetett volna könnyedebb, de az összhatás így is megnyerő volt. A baconos-hagymás tepsis burgonyával, birsalmás langyos édeskáposztával és erjesztett kápia-paprikakrémmel társított csülök is jól sikerült, értékeltük, hogy szépen ropogott a bőre, s hogy jó volt a harmónia az elemek között. A sütve párolt marhapofát alulsózták, de ezen könnyen lehetett segíteni, jó volt hozzá a zellerpüréből, pirított burgonya-tallérból, fermentált zöldségekből álló körítés. Desszertként Fekete Erdő Tarte-ot kértem, mely szemre és kóstolva egyaránt szép zárása volt a Schieszl vendéglőben elköltött immár negyedik ebédünknek. Öröm volt érzékelni a lassú, de biztos fejlődést a 2012-es tisztes házias szinttől a mai, kidolgozottabb, komplexebb tányérokig.

A kiszolgálás udvarias, rutinos, segítőkész. Az amuse bouche-hoz elsőre nem kapunk magyarázatot, vélhetően a szombati nagyüzem miatt, de mikor rákérdezünk, felszolgálónk örömmel válaszol. Élmény volt kilenc év után ismét szót váltani ifjabb Schieszl Konráddal.

Boraikat saját szőlőből készítik, 12 hektárt gondoznak a Balaton-felvidéken és Mátraalján, az évente letöltött 40.000 palack bort helyben értékesítik. A pécsely-i Nyáló hegyen 2,3 hektárjuk van, ahol Kékoportó, Kékfrankos és Cabernet Sauvignon terem, balatonfüredi Vörös málban 8,7 hektár Sauvignon Blanc, a csopaki Nagykút dűlőben egy hektár Olaszrizling, Gyöngyöstarjánban a Ludasi dűlőben 1,3 hektár Cserszegi fűszeres és Tramini. A tizenhárom saját bor mellett tartanak két kiemelkedő magyar pezsgőt is. Paulaner Hellest csapolnak, ami kérhető palackban is, további három Paulaner-termék s az Edelweiss szűretlen búzasör mellett. Az import tömények között több különleges tétel is szerepel. A pálinka műfajt az Agárdi főzde képviseli öt tétellel. A nagyipari üdítők mellett kínálnak saját készítésű gyümölcsleveket, hűsítőket, teákat és kávékat.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 4,75 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a schieszl@schieszl.hu címre