Paks épített örökségének gyöngyszeme a Sárgödör téri parányi pincefalu. Itt nyitott meg a Sár-kert étterem két régi egybenyitott présházban. A berendezés, a térkialakítás egyszerre rusztikus, hagyományőrző és korszerű: gerendás mennyezet, ötletes és szemgyönyörködtető világítóstestek, hajópadló, szolid bútorzat. Jó időben hangulatos, tágas teraszt működtetnek, mely szép kilátást biztosít az óváros e különleges részére. Az asztalon só-, bors és chilidaráló, bourdeaux-i típusú borpalackban élő virág.

A 2023. október 14-én nyitott étterem a Kárpát medence legnépszerűbb gasztronómiai irányzatához tartozik: helyi, olasz és nemzetközi fogásokkal várja vendégeit. A magyar konyhát képviseli többek között a falusi húsleves, a harcsapörkölt baconbe tekert csuszatésztával és tejfölhabbal, a serpenyős lecsó, amit tojással és gyökérkenyérrel szolgálnak fel, s a fejes salátával kísért tojásos galuska. Az olaszt a háromféle pasta, a nápolyi pizzaszortiment vagy a focaccia-val, szárított paradicsommal, mozzarella-golyókkal tálalt tonhalsteak, a nemzetközire jó példa a ropogós quinoa salátával körített, vákuum alatt készült csirkemell-steak vagy a shashukával tálalt, kakukkfüves, rosé-s grillezett báránykolbász.

Szívesen kóstoltunk volna egy halászlét, de azt csak előrendelés alapján, legkevesebb négy személyre főznek. Mivel már ettünk egy másik helyen közvetlenül a Sárkert meglátogatása előtt, rendelésünk a „mezze” címszó alatt felszolgált vegyes előételre és egy desszertre szorítkozott. A padlizsánkrém jól sikerült, harmonikus, jó ízegyensúlyú volt, a céklás fetakrém kiváló, a hummusz sem okozott csalódást, ízre, állagra egyaránt megfelelt a várakozásainknak. Nagy kár, hogy készen vásárolt ipari pitát adnak mindehhez, miközben helyben sütött pizzakenyeret is kínálhatnának, az élmény nagyságrenddel jobb lenne. A vegán süti, mint megtudtuk, készen vásárolt, viszont kifejezetten ízletes.

A kiszolgálás vegyes képet mutatott. A fiatalember, aki fogadott nem volt különösebben szívélyes és motivált, formálisan persze udvarias. Hölgy társa viszont lelkes, kedves és kommunikatív. (Teszt időpontja: 2024. július 5.)

A borlap igényes, átlag feletti, közel félszáz minőségi nedűt kínálnak ügyesen összeválogatva a különböző történelmi magyar borvidékek minőségközpontú termelőitől, némi szekszárdi hangsúllyal. Egy-két paksi sillert azért szívesen láttunk volna a borlapon. Négy bort decire is kimérnek, Pilsner Urquell-t csapolnak, palackban is csak multisöröket tartanak, pedig ehhez a helyhez illene a sokak által az ország legjobb sörfőzdéjének tartott szekszárdi Brew Your Mind szortimentjéből néhány darab. A tömények igényesek, „Magamnak főztem” pálinkák, prémium rumok, whiskyk és ginek sorjáznak a választékban.

Értékelés

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4,5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 4 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a hello@sarkert.hu címre