A Konyhafőnök című műsorból ismert, majd a Michelin csillagos Tantiban séfhelyettesként dolgozó Pallag Dávid párjával a járvány elleni védekezés sanyarú időszakában nyitotta meg a Rutin bisztrót, önmeghatározása szerint „gasztro-lubickolót”, melyre a vendéglátás „influenszerei” igen gyorsan felfigyeltek. A beltér puritán, hivalkodásmentes, otthonos. Belépéskor jobbra a pultban prémium felvágottak és Ficsor sajtok, melyek megvásárolhatóak, vagy kóstoló formában helyben fogyaszthatóak. Mint a Bűvös Szakács blogról megtudható, a felvágottak egy részét a „Salt” nevű kultikus étterem főszakácsának, Tóth Szilárdnak a családja készíti. A Tokaj Vicinitas vastagkolbásza, lapockája a megyaszói Harangod-Mag mangalicájából készül, mely elnyerte a Magyar Gasztronómiai Egyesület „Aranyszalag” minősítését. A gyakran változó étlap minden asztalra elhelyezett kicsi fekete táblára írva olvasható. Az egyik falon bortartó, mely vélhetőleg rövid időn belül tele lesz borokkal. Látványkonyhát működtetnek, heti rendszerességgel jazz koncerteket tartanak.
Magyar gyökerű konyhát visznek, amit ügyesen egészítenek ki nemzetközi fogásokkal. Ottjártunk idején, 2021 júliusában az általunk rendelt ételeken kívül kínáltak még hideg sárgadinnyelevest kecskesajtfagyival és ropogós szalonnával, faszénen sült aranydurbincsot édes burgonyával, szarvasgombás tejföllel és salátával, érlelt Rib-Eye steaket ugyanezekkel a köretelemekkel, Rutin-rakott kelt, valamint felvágott- illetve sajtválogatást.
Az árak magasak, de jellemzően beleférnek az értékarányosságba. Egyes esetekben túlzottnak éreztük őket. Előétel és leves 2500 forintba került, főételek ára 2800 és 10500 forint között mozgott.
Kiváló kezdést jelentett a három bruschetta, mely kiemelkedő minőségű kenyérből készült, jól sikerült házi pestoval, bivalymozzarellával, paradicsommal és aszalt paradicsommal. Ízre, állagra egyaránt kiváló volt a csirkepaprikás, amihez hasonlóan remek szabott galuskát adtak. A szaftot az utolsó cseppig kitunkoltuk a mellé adott házi kenyérrel. Sajnos a kovászos uborkának félrement az erjedése, tartása jó volt. Meg voltunk elégedve a szép roséra sült, omlós, szaftos, kifejező ízű sertésszűzzel, amihez ropogós csicseriborsóval megszórt humuszt, remek romesco mártást és salátaleveleket adtak. A rákos cézár saláta korrekt, csavarmentes, a recept eredeti felfogása mentén készült. A kifogástalanul hőkezelt, szépen tálalt kacsamellet üde, gránátalmás tabbouleh-val és sült cékladarabokkal, ízletes pecsenyemártással tálalják.
A kiszolgálás udvarias, külön értékeltük, hogy a séf-tulajdonos minden, az ételekkel kapcsolatos kérdésünkre természetes kedvességgel részletes választ adott.
A borlap a magyar élvonal nedűire épül, értő kézzel válogatták össze a kínált 26 tételt. Tartanak néhány francia és olasz bort is. Ötöt kimérve is adnak. A székesfehérvári Hübris sörfőzde söreit tartják, a töményválaszték is igényes. Az alkoholmentes italválaszték is prémium kategóriás.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a rutinbudaors@gmail.com címre