Újszentes az egyik Temesvárral már egybenőtt község, hasonló Gyüreghez, Mosnicához/Újmosnicához, Győrödhöz és Tesöldhöz. Aki autópályán közelíti meg a fővárosból a bánsági metropoliszt, Újszentes végeláthatatlan főutcáján is kénytelen végigaraszolni. A rendszerváltás idején még vékony, de létező többségben élt itt a magyarság. 1992-ben, a település 2400 lakosából 1285 vallotta magát magyarnak, 2011-re ez 1057 főre apadt, de a magyar közösség jövőjére nem az abszolút számokban mérhető, nem túl jelentős csökkenés vet árnyékot, hanem a település lélekszámának megháromszorozódása. 1992-es 53,5 %-os többségünk húsz év alatt 14%-ra csökkent, gyanítható, hogy napjainkban ez az arány 10% körül van. A község vendéglátásának színvonala szép lassan felemelkedik a temesvári átlagszintre, amiben a nemrég nyílt Riba étterem is meghatározó szerepet játszik. A beltér elegáns, hangulatos, nagyvárosi. Kényelmes székek, ötletes, esztétikus világítótestek, sok zöld növény. Az asztalon só- és borsdaráló, élvezhető olívaolaj és fűszeres ecet. Nyáron igényes teraszt üzemeltetnek.

Mediterrán hal- és steakközpontú konyhát visznek, kínálnak többek között tonhaltatárt, a tenger gyümölcseiből készült levest, fritto misto-t, a kacsacombot, a kacsamellet, pasta-kat, rizottókat, roston sült rákot, tintahalat, T Bonesteaket és marhahátszínt.

A bruschetta műfajban az adag három pirítóst integrál, egy prosciutto crudo-sat, egy lazacosat, és egy paradicsomosat. Minivágódeszkára erősített gránitlapon tálalják. A lazacot ügyesen sütötték meg, kívül pörzses, belül szaftos maradt. Jó hozzá a megfelelően elkészített, kissé retro tálalású burgonyapüré. A burgerrel még lehetne kísérletezni. Nem igazán meggyőző zsemlében szépen formázott, kellő nagyságú húspogácsa, értékeljük, hogy érdeklődnek a sütési fokozat felől. Kár, hogy a hús túl tömör, s medium helyett well done-ra sütik. Az élvezhető steakkrumplit helyben készítik, nem használnak mirelitárut. A profiterol tölteléke ízletes, értékeltük, hogy a desszert égetett tészta részét helyben készítik, de az igazság az, hogy ez a fogás is tökéletesíthető még.

A kiszolgálás udvarias, szolgálatkész.

A borlap színvonalas, a habzókkal együtt mintegy ötven tételt válogattak össze a tágan értelmezett Erdélyből, a Kárpátokon túlról, Moldova köztársaságból, Francia-, Spanyol- és Olaszországból, illetve az új világból. Nem rossz látni egy Chablis premier cru-t egy újszentesi itallapon. Pohárra csak néhány tételt mérnek ki. Színvonalas a koktélválaszték, a töményitalok között is több prémium párlatot találunk. A sörök nagyipariak, de választékba vették az Ursus (Asahi) Barlog sorozatának „kézműves” tételeit is.

Értékelés

Összélmény: 4,25 pont

Konyha: 4,25 pont

Atmoszféra: 4,5 pont

Kiszolgálás: 4,5 pont