A Prímás pince egyedülálló komplexum az esztergomi Bazilika alatt. A klasszikus magyar ételek újraértelmezésére fókuszáló étterem találunk itt boralagutat a Kárpát-medence borvidékeit bemutató kínálattal, kávézót és cukrászdát helyben készült süteményekkel és kávékülönlegességekkel, valamint ajándékboltot is, ahol kulináris termékeket és kézműves ajándéktárgyakat vásárolhatunk. Az étterem atmoszférája lenyűgöző, lélegzetelállító, pompázatos, a hatalmas belmagasságú, nyerstéglás, boltíves beltérben diszkrét világítás, esztétikus bútorzat, néhány hordó és zöld növény.

A konyha magyar gyökerű, de integrál nemzetközi fogásokat is. 2021 októberétől kínálnak többek között tatárbifszteket sült fokhagymás majonézzel, savanyúsággal, hallevest füstölt pisztránggal, vasi pecsenyét sült törtburgonyával, kolbásztextúrákkal, pincepörköltet fűszeres fehér tarhonyával és céklasalátával, máktortát börzsönyi bogyós gyümölcsökkel, püspökkenyeret vaníliás borhabbal és aszalt gyümölcsökkel.

Az árak értékarányosak. Előételek 1900 és 2500, levesek 1300 és 1690, főételek 2900 és 4900 forint között kaphatók. Desszertek egységesen 1390 forintba kerülnek.

Első ízben a kétezres évek elején jártam itt, már akkor átlag feletti volt az étterem. 2021 szeptemberének második felében örömmel tapasztaltam, hogy sikerült még emelni az amúgy is magas szintet. A kacsamájpástétom zöld almával és sült kaláccsal ízletes, jó minőségű alapanyagból készült, az alma kompótszerű formában került a tányérra. Jó volt a harmónia az elemek között. A bőrén sült szaftos fogast pirított karfiollal, burgonyával és sáfránymártással körítették. Jól sikerült fogás, a tálalás mindkét esetben még finomítható. A somlói galuska ízletes, jó ötlet hozzá a helyben készült diófagylalt.

A kiszolgálás kifogástalan: udvarias, kedves, felkészült, segítőkész. Érdeklődésünket látva a felszolgáló jelzi, hogy találkozhatunk séffel is, ha szeretnék. Éltünk a lehetőséggel, Jászai Tibor séfben rokonszenves, kommunikatív embert ismertünk meg, aki szeret szakmai kérdésekről eszmét cserélni, beazonosítottuk azt is, hogy korábban a Gerlóczy kávéházban kóstoltuk a főztjét, akkor is megelégedésünkre. A találkozás után egy kis ajándékfalattal örvendeztetett meg minket, jó ízű rántott mangalicafejhúst kaptunk kellemes mártás kíséretében. Azt is megtudtuk, hogy ez úzus, ha a vendég kíváncsi a séfre, valamilyen kulináris meglepetésben részesül a Ház részéről.

Az itallap igényes. Több, mint nyolcvan bort kínálnak Kárpát medencei merítéssel. Ezeknek felét kimérik decire is. A kommersz töményitalok mellett tartanak három főzdétől két tucatnyi pálinkát, a nagyipariakon hívül négy kézműves sört is.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 4,75 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5+ pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@primaspince.hu címre