A Primarius étterem a Takler pincészet által jegyzett vendéglátó egység, mely a szállodaként, s rendezvényhelyszínként működő, wellness részleggel is ellátott Takler Kúria keretén belül nyitotta meg kapuit. Az épület kívülről is lenyűgöző, belépve folytatódik az álmélkodás. Csodás, feszengésmentes eleganciát sikerült itt megteremteni, ahol az ember szívesen időzik, s akkor nem szóltam a teraszról nyíló lélegzetelállító panorámáról, valamint a szemgyönyörködtetően megkomponált és gondozott kertről.

Az étlap a magyar konyhában gyökerező fogásokra épül, amit nemzetközi ételekkel egészítettek ki. Kínálnak többek között gemenci szarvasgulyást csipkedett tésztával, Újházy tyúkhúslevest, bőrén sült lazacot zöldborsó-rizottóval, borókás vaddisznósültet erdei gombákkal és diós gánicával, lassan készült mangalicasültet vadas mártással és zsemlegombóccal.

Az árak értékarányosak. Előételek 2790 és 2990, főételek 3290 és 6950 forint között kaphatóak, levesek és desszertek egységesen 1390 forintba kerülnek. A borok díjszabása kifejezetten kedvező, a szaküzleti árakhoz viszonyított megszokott 2,5-ös szorzó itt 1,5 alá megy, magyarán alig fizetünk többet, mint amennyiért otthon ihatnánk meg a boltban vásárolt tételt. A deciárat is kedvezően kalkulálják, nem öttel osztanak, mint a legtöbb helyen, hanem héttel.

Előételként lecsót kértem pirított kacsamájjal, amihez helyben sült, jobbacska kenyeret kaptam, jó volt vele kitunkolni a maradékot. A csavarmentes lecsó jó íz-egyensúlyú volt, ha meghámoznák előtte a paradicsomot s netán a paprikát is, még meggyőzőbb lenne. A májat kíméletesen hőkezelték, állaga lehetett volna feszesebb, de sokkal jobb volt így, mintha túlsütötték volna. Kértem hozzá némi borst, előbb borslisztszórót kaptam, ami dizájnra sem illett a nagypolgári, szinte főúri környezetbe, de miután nem elégedtem meg vele, borsdaráló is került az asztalra. A kacsamell minden szempontból kifogástalan volt, színre gyönyörű, rosé, állagra megnyerő, ízre kiváló, a bőr kellően ropogós, s akkor nem szóltam a kitűnő köretelemekről, a kellemesen savas, Cabernet-vel készült erdei gyümölcsmártásról s a remekbe szabott pirított polentáról. Került némi jól fűszerezett pecsenyemártás (jus) is a tányérra, ami jó alkalmat adott a további tunkolásra. A túrógombóc házias volt, jól elkészített friss, bazsalikomos epermártást adtak hozzá és kiváló citromos tejfelfagylaltot. Egy klasszikus magyar desszert izgalmas újragondolása az eredeti ízharmóniák megőrzésével.

A kiszolgálás kedves, udvarias, segítőkész.

Az itallap értelemszerűen a saját borok egyedülálló, több mint harminc tételes választékára épül, melyek között megtalálunk számos muzeális tételt is a 2006-os Bartina cuvée-től a 2011-es Primariusig. A borok többséget decire is kimérik. A töményválaszték is tartogat kellemes meglepetéseket, a nem messze, Harcon működő Brill főzde szortimentjét kínálják, legendás zöldség-párlataik közül is beválogattak kettőt, a céklát és a zellert. A sörök nagyipariak. Aki épp kormánynál ül, házi készítésű limonádék közül választhat vagy pincészet saját mustját ihatja. Kérésre békebeli, vastagfalú üvegben hoznak mellé szódát

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 4,75 pont

Atmoszféra: 5+ pont

Kiszolgálás: 5 pont

 

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a kuria@takler.com címre