Rendkívül hangulatos, ízig-vérig magyar étterem Brassó történelmi központjában. A belsőépítész ügyesen elegyítette a korszerű elemeket a hagyományos nagypolgári formavilággal. Feszengésmentes elegancia – ezzel a két szóval írhatjuk körbe legpontosabban az étterem atmoszféráját. Az egyik falon hatalmas grafika az eredeti Pilvaxról. Nyers téglafal, hajópadló, hangulatos világítótestek. A falon fröccstáblázat, ügyesen alkalmazzák a borosüvegeket dekorációs tárgyakként. Az alagsorban van egy barátságos, rusztikus borozó különterem is. Nyáron igényes teraszt működtetnek szép kilátással a hajdani magyar világot idéző környező házakra.

A konyha átlag feletti, minőség-orientált, az erdélyi és alföldi magyar gasztronómiai hagyományokra alapoz. A házias ízvilág megjelenítése és a fine dining irányába mutató törekvés egyszerre van jelen. A Covid járvány elleni védekezés őket is érzékenyen érintette, kénytelenek voltak szűkíteni az étlapot, hiszen a turizmus szinte megszűnt a régióban, a helyiek étterembe járási kedve is megcsappant. Választékba vették a pacalpörköltet, ami kiváltotta a sokak által kötelezőnek gondolt román pacallevest. Miccset pedig – nagyon helyesen – nem tartanak. A közönségigények tiszteletben tartása végett étlapra tették a bécsi szeletet, amit viszont kiválóan készítenek el, sok más hellyel ellentétben. Továbbra is kínálják slágerételüket, a rosé kacsamellet, amit különböző köretekkel többször is ettem itt, jelenleg paszternákpürével és cseresznye mártással társítják. Megmaradt a csontvelős pirítós, a gulyásleves és a somlói galuska, ami mindig is hozta náluk az eredeti recept ízharmóniáit. S ha már a desszertfrontnál vagyunk, a másik két édességet, krémest és a madártejet is magáénak érzi a magyar közönség.

Az árak értékarányosak. Előételek, levesek és desszertek ára 1200 és 1800, főételeké körettel együtt számolva 2800 és 3600 forintnak megfelelő lej között mozog.

Ettünk „hideg libamájat saját zsírjában friss zöldségekkel és pirítóssal”. A szép színű, jó ízű, kíméletesen hőkezelt libamáj zsír nélkül érkezett, kétféle paprika- illetve uborkakarikákkal. Remek, házi krumpliskenyérből készült pirítóst adtak hozzá. Jó indítás volt. Kértünk még kacsamellet hideg lencsesalátával és borsópürével. A hús szép roséra sült, ízletes volt, a bőre ropogott, jól passzoltak hozzá a jól elkészített, jó állagú, jó ízű köretelemek. A somlói galuska hozta a megszokott ízharmóniákat, a sárga krém nem volt pudingalapú. A desszertet, mely lehetett volna szaftosabb is, darált dióval szórták meg. A csipkeborban posírozott körte márványsajtos fagylalttal ötletes, eredeti felfogású édesség. Az egyes elemek jól illeszkedtek egymáshoz. A csipkeboros mártás ízletes, a körte remek állagú, a márványsajtos fagylalt helyben készült, jó ízű, de kissé jeges, technológiailag még finomítható.

A borkínálat változó, de széles, elsősorban magyarországi borokból áll, de kínálnak több erdélyi bort is. A borok nagy részét kimérik decire. Tartanak Igazi Csíki Sört csapolva valamint palackos helyi kézműves tételeket.

A kiszolgálás kifogástalan: kedves, udvarias, kommunikatív, felkészült.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 4,5 pont

Beltér: 5+ pont

Kiszolgálás: 5+ pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a office@pilvax.ro címre