Patrióta étterem

  • 860

Egy vendéglátásra született házaspár, Nyári Katalin és Csiszér Árpád vendéglője. A férj a konyhán, a feleség a vendégtérben. A modell több mint tíz éve remekül működik. A beltér otthonos, hangulatos, patinás. Az asztalon gyertya ezüst tartóban, hajópadló, sok pácolt fa, az egyik polcon kitűnő gasztronómiai kiadványok, amiket a vendég böngészhet. A napi ajánlat fekete táblára fehér krétával felírva. Nyáron kellemes teraszt üzemeltetnek, mely a város egyik legszebb részére néz.

Progresszív magyar konyhát visznek, a „hagyomány és evolúció” eszmeiségének jegyében, mely a régió alapanyagaira és ízeire alapoz. A séf jól használja a hagyományos és a modern konyhatechnológiákat, a régi ízeket vagy átértelmezve, nagy igényességgel, szép tálalással prezentálja, vagy csavar nélkül, „pusztán” a minőségi alapanyag, illetve a lélekkel való elkészítés által megemelve. Az állandó étlapon a klasszikus magyar ételek dominálnak, a napi ajánlatban inkább a nemzetközinek mondható konyha.

Az árak a minőséggel egybevetve kedvezőek. 2020 novemberében a levesek és előételek 1390 és 1850, főételek 2790 és 2650 közötti összegért voltak kaphatóak, a desszert 1290 forintba került. Néhány konkrét példa: csülkös pacal 2790, nyúlcomb padlizsánnal és spárgával 3190, csalános metélt kecskeraguval és füstölt tojással 2990 forint.

A fogadófalat jó ízű, szaftos kacsa- és csirke rillette, ízre-állagra egyaránt kitűnő házi kenyérrel. Ezt a séfüdvözlet követte: esztétikus pohárkában szűrt paradicsomlé, benne kézműves kecskesajt-kocka, koktélparadicsom-cikk, mellette kenyérkockán jó ízű, koncentrált paradicsomlekvár. Látványra is megnyerő, remek kezdés. Rendeltünk kovászolt bablevest, tárkonnyal, érlelt kacsamell-sonkával, ötletes, izgalmas, kellemesen savanykás hideg levest kaptunk. Állaga lehetett volna selymesebb, de így is kellemes izgalmasnak és vibrálónak találtuk. Ízlett benne a roppanós zöldbabbetét és a házi jellegű kiváló kacsasonka. A borjúhúsos házi tészta, rókagombával és pesztóval jó ízű, jó állagú, szépen tálalt főétel volt. Az „Alternatív” brassói a legjobb hústányérok egyike, amivel az elmúlt negyed évszázadban találkoztam. A sertésszűz tökéletes, belül rosé, kívül szépen pirult, fűszerezése eltalált, kitűnő a pirított krumpli-köret is. A fogásnak a marinált hagymák és zöldparadicsom, továbbá a konfitált fokhagyma s végül a kiváló pecsenyemártás külön izgalmat adtak. A „karamellás rizspuding, barack, crumble” nevű desszert szépen tálalt, ízletes, kreatív kompozíció volt, technológiailag lehet még rajta finomítani.

A kiszolgálás kifogástalan: kedves, közvetlen, figyelmes, udvarias, felkészült a legapróbb részletekig.

A borlap szűk, de jól összeválogatott, gyakran változó. Tartanak minőségi pálinkákat és kézműves söröket.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Beltér: 4,75 pont

Kiszolgálás: 5+ pont

Az étterem bezárt, Facebook oldaluk sem elérhető.

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a gyulai.patriota@gmail.com címre