A Pacsirta szálloda étterme Székelyföld egyik legszínvonalasabb vendéglője, a Sóvidéken vitathatatlanul a legjobb. Az azonos nevű szállodában működő étterem külsőre is megnyerő, a Monarchia sajátos fürdővárosi stílusában épült. Hasonló épületeket láthatunk Herkulesfürdőn, Palicson vagy akár Bad Ischlben. A beltérben sok zöld növény, a beltetős gerendázat ad némi rusztikus jelleget az egyébként nagypolgári eleganciát sugárzó étteremnek.

A konyha felkészült, kreatív, jó alapanyagokkal és kíméletes technológiákkal dolgozik, sablonmentesen. Az étlapon bíztató, jól elkészített képeket nézegethetünk egyes kompozíciókról. Ezt szakmai körökben nem szokták jó szemmel nézni, de aligha tagadható, hogy megvan az előnye e megoldásnak. A Pacsirtában nagyon szépen tálalnak és a fotós is tehetséges. A megoldás is hatékony, jómagam a fotók hatására rendeltem meg mindkét ételemet. Ügyesen elegyítik a magyar konyha ízharmóniáit a modern irányzatokkal, lásd például az ottjártam idején étlapon szereplő „zellerhablevest fehérborral” vagy „konfitált mangalicatarját lecsós pürével”. Az étlap a maga mezőnyében komoly választékot kínál, minden étel egy-egy kulináris kompozíció. 2021 elején szerepel rajta négy előétel, öt leves, tíz főétel és négy desszert, a savanyú káposztával és zöldsalátával társított marinált lazactól a szárított sonkás és gyömbérhabos borsókrémlevesen, illetve a pirított újburgonyával és zellerpürével körített frissen sült báránybordán át a helyben készült eperfagyival kínált csokifelfújtig. Mint a három nyelvű (magyar, angol, román), igényes kivitelezésű honlapról megtudhatjuk, a séf Garaczi Zoltán.

Az árak megfizethetőek, ebben a minőségi szegmensben kifejezetten kedvezőek. Az előételek átszámolva 1400 és 3200, a levesek 1400 és 1700, a főételek 1800 és 7000, a desszertek 1100 és 1600 forint közötti összegbe kerülnek.

Első fogásom sertésszűz volt karfiollal és vargányával. A szűzet remekül hőkezelték,  ízre, állagra egyaránt megelégedésemre szolgált, végre egy szép rosé hús, kellemes pörzzsel. A karfiolkrém könnyed volt, selymes, kiváló ízesítésű. Szerepelt roppanós elem is a tányéron, szintén karfiolból. Vargánya csak mutatóba akadt sajnos rajta, de azért összességében egyik legjobb hústányér volt, amivel Erdélyben találkoztam. Az áfonyamártással, tejfellel és ehető virágokkal tálalt túrógombóc könnyed, ízletes és festői, a műfaj egyik legjobbja.

A kiszolgálás udvarias, tartásos.

A borlap több, mint húsz tételt kínál főként erdélyi borok közül, de tartanak egy somlói bort is. A sörök zöme kommersz, leszámítva egy német import sört, valamint csíkszentsimoni főzde néhány sörét. Kitűnő pálinkákat tartanak a Kibédi  valamint Potio Nobilis nevű sepsiszentgyörgyi főzdétől (új nevén St Georgius).

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 4,5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a office@hotelpacsirta.ro címre