Az Ötkutya Csíkszereda egyik meghatározó, népszerű étterme, mely valaha egyszerű kocsma volt, nem messze a szocialista időkben a város központjának elpusztítása árán felépített „Taps tértől”, majd 1997-ben vendéglővé alakult. Zsögödbe költözése után a helyi átlagot meghaladó, törekvő bisztróvá vált. A fekete táblán olvasható a napi ajánlat. A beltér hangulatos, modern-bisztrós, az ipari dizájn egyes elemei is megjelennek benne. A részben polcos, részben bortartó, részben ajtós szekrény polcain könyvek, üvegek, edények. A galérián a falon Nagy-Magyarország térkép. Az asztalon esztétikus, minimalista üvegvázában levendula.
Az étlap két részre oszlik, az izgalmasabb, kreatívabb fogásokat a séf külön szedte: sültpaprikakrémleves kacsahúsgombóccal, rákos spagetti. A menü további részében a magyar, a székely és a román konyha megszokott fogásai szerepelnek, kiegészítve a nemzetközi gasztronómia néhány fogásával: pacalleves, tárkonyos pityókaleves, babgulyás, Cordon Bleu. A kóstolt ételek egyenetlenek voltak, akadt közöttük kifejezetten jó és gyenge-közepes is.
Rendeltünk kacsamájat, mely pecsenyekacsából származott, ami árát tekintve nem volt meglepő. A gond inkább az volt, hogy kiszárították, s alig fűszerezték. Lényegében élvezhetetlen volt, ugyanez a fogás lecsósan vagy hagymásan sokkal jobb lett volna. Kértünk az ínyenc menüből rosé kacsamellet vörös káposztával és fehér szőlőmártással. A hús túlment a rosé fokozaton, de szerencsére nem vált élvezhetetlenné. Ha beszereznének egy „sous vide”-felszerelést, akkor vélhetően jobban meg tudnának birkózni a feladattal. A „pikáns csirkeszárny” szárazabb az optimálisnál, de azért nem volt rossz. A friss salátaköret piros-fehér-zöld elrendezését értékeltük, a dresszing kissé bátortalan, pótoltuk az asztalon levő olajjal ecettel, sóval. Az olaj sajnos nem extra szűz, ezen nem lenne nehéz segíteni. A kenyeret helyben sütik, ez egy nagy jó pont. A korrekt minőségű (késztermék) fagylalttal tálalt brownie kifejezetten finom volt.
A kiszolgálás kedves és törekvő, felkészültnek sajnos nem nevezhető. Pincérünk igyekszik, de alapvető fogalmakkal nincs tisztában, nem sikerül megtudni tőle például, hogy hízott- vagy pecsenyekacsamájból készült-e az adott fogás. Egyik húsételt vegyes savanyúsággal kérjük, a másikat vegyes friss salátával, de mindkettő frissel érkezik.
A rövid, de jól összeválogatott borlapon helyi és magyarországi borok szerepelnek. Utóbbiak a magyar élvonalat képviselik.
Online kapcsolatfelvételre a Facebook-oldalon keresztül van lehetőség.
Értékelés
Összélmény: 4 pont
Konyha: 3,5 pont
Kiszolgálás: 4 pont