Hangulatos, meghitt étterem, az azonos nevű fogadó keretében. A parkolóban a névadó öreg prés fogadja a vendéget, a rusztikus időutazás folytatódik belépve a kerthelységbe, ahol kemencével, boros hordókkal, kézzel faragott bútorokkal találkozhatunk. A beltér is meghitt, illik az étterem „vidék, tradíció, vendégszeretet” jelmondatához. Delikátesz boltot is üzemeltetnek, ahol a környék kézműves termékeit vásárolhatjuk meg. Az asztalon piros-fehér kockás terítő, nehezen értelmezhető ipari borsliszt-szóró, mely dizájnjában is a menzákat idézi, valamint tetszetős, egyszerű vázában rozmaringágacska. A sarokban aprócska, szeretnivaló tálalószekrény tetején petróleumlámpa és patinás gramofon.

Az étterem stílusát a „hagyomány és evolúció” jegyében kialakított, kiemelkedő alapanyagokra támaszkodó progresszív magyar konyha határozza meg, de kínálnak sváb és nemzetközi ételeket is. A séf Volenter István, aki itt kezdte karrierjét, majd olyan ikonikus éttermekben dolgozott, mint a székesfehérvári 67 vagy a perbáli Walter, majd az országos sikerek után visszatért eredeti állomáshelyére. Az étlap összefogott, jól kitalált. Tartanak többek között brassói aprópecsenyét sertésszűzből, amit grillezett savanyított almával adnak, gombával töltött tanyasi csirkét, bélszínsteaket, mandulatejes panna cottát.

Az árak értékarányosak. Előételek 1600 és 2900, főételek 2400 és 4100, desszertek 1200 és 1400 forint között kaphatók, levesek egységesen 1500 forintba kerülnek.

Az Öreg Présben 2019-ben szállóvendégként reggelizni volt alkalmam, estebédet 2021 októberében ettünk. Fogadófalatként hagymás zsírt kapunk kovászos barna kenyérrel. Jó indítás. A hortobágyi palacsinta a hagyományos felfogás alapján készült, finomítva persze, de igazolva, hogy e sokat bírált hagyományos magyar ételt különösebb továbbgondolás nélkül is tökélyre lehet vinni. Remek előétel. A kacsamell bőre ropog, húsa szép rosé, jó a mellé adott sült káposzta, marinált zöld alma, meggyes pecsenyemártás és a kiváló házias, lepirított nudli. A somlói jó minőségű alapanyagokból készült, szaftos, a csokimártás karakteres. A tökmagos morzsával, kevés tökmagolajjal és könnyed, jó ízű tejfölhabbal kínált túrógombóc is a műfaj büszke képviselője.

A kiszolgálás udvarias, de szakszerűnek, szívélyesnek aligha nevezhető. Egy színvonalas helyen elég furcsa, hogy leteszik a vendég elé a séfüdvözletet és nem mondanak semmit.

Közel harminc móri bort kínálnak a borvidék tíz meghatározó pincészetétől, valamennyi tételt kimérik decire is. Tartanak hatféle pezsgőt is. A nagyipari multisörök mellett magyar kisüzemi főzeteket is kínálnak, a töményitalok között is találunk izgalmasakat. Kistermelői szörpjeik is vannak.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 4 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a etterem@oregpresetterem.hu címre