Az Öreg Kőrössy halászcsárda Szeged vendéglátóiparának stabil pontja hosszú évtizedek óta. A honlapról megtudhatjuk hogy Kőrössy József és fia az 1930-as évek elején nyitották vendéglőjüket s azóta étlapon van a Kőrössy halászlé, a halpaprikás, a különböző roston sült halak és a túrós csusza. A hatalmas terasz szép kilátást biztosít a Tiszára. A nagy befogadóképességű nádfedeles csárdaépület beltérében kockás terítővel borított asztalok, kandalló, rajta népi kerámiák.
Az étlap gerincét a hagyományos magyar halételek teszik ki, de a húsevők sem maradnak éhen. Kínálnak az általam rendelt fogások mellett többek között marhahúslevest velős csonttal, különféle szegediesen, rántva, grillen, Orly módra, pankó morzsában sült illetve paprikás gombamártással kínált halszeleteket ponty-, harcsa- és fogasfiléből, továbbá ponty-, süllő- és harcsapaprikást, lazacsteaket, egyszerűbb csirke- és pulykaételeket, kemencében sült libacombot, szarvaspörköltet, palacsintákat és aranygaluskát.
Az árak magasabbak a csárda mezőnyben megszokottnál, de aránytalannak nem mondanám őket. Előételek 1090 és 2090, levesek 690 és 1290, halászlevek 2790 és 3090, halból készült főételek körettel együtt 2880 és 4390, húsételek 2680 és 3790, desszertek 890 és 1090 forint között kaphatók. A halászléhez kérhető 10 dkg halbelsőség 1890 forintért.
1995 és 2011 között három-négyévente megfordultam az Öreg Kőrössyben. Ettem többek között ropogós halfülét, rántott haltejet, kecsegét egyben sütve, vaslapon sült harcsát, spárgával töltött csirkemellet, halpástétomot, somlói galuskát. Ezek zömmel korrekt, élvezhető csárdaételek voltak. Halászlét többször is kértünk. Intenzív, kellemes, tiszta halíz, durvára passzírozott, nem homogén állag, szép szín jellemezte. A halkockákat frissen főzték a lébe, mely nem egyszer volt egy fokkal sósabb az optimálisnál. 2021 nyarán visszatérve úgy éreztem, hogy itt megállt az idő, bár mintha kicsit visszaléptünk volna. Nem emlékszem, hogy nemcsak az Öreg Körössyben, de egyáltalában bárhol találkoztam volna megsárgult petrezselyem-dekorációval. S nem is csak egy, hanem mindkét tányéron. Még jó, hogy a desszertre nem került belőle. Háromféle csípőset tesznek az asztalra, ami önmagában dicséretes, de a szárított paprika teljesen oxidált, nem vöröses-piros, hanem barna, oxidált az Erős Pista is, pedig csak egyet kellene rajta keverni, a hegyes erőspaprika pedig fonnyadt, nem vágták fel frissen, könnyen lehet, hogy előző napi. Eddig a panasz. A hely erénye, hogy továbbra is friss halakból dolgoznak, ettünk egyszemélyes vegyes haltálat, mely a maga műfajában jó volt. Rajta sörtésztában sült ponty, rántott harcsa és paprikás lisztben mélysütött süllő. A makói haltepertő is hozta a szokásos formáját, kár, hogy a hagymát előbb sütötték meg, épp langyos volt mire elénk került. Köretnek vegyes salátát kértünk és remoulade mártást, amit saját felfogásban, a szokásosnál sokkal több savanyú uborkával és apróra vágott lilahagymával készítenek. Minket meggyőzött ez a variáns. Élvezhető habos mákos palacsintával zártuk étkezésünk.
A kiszolgálás szívélyes, udvarias, pincérünk kommunikatív és jó kedélyű. Lehetne figyelmesebb, Soproni IPA-t kérek, Soproni Ászokat hoz, de mosolyogva cseréli.
A sörök nagyipariak. Tartanak nyolcféle minőségi pálinkát, zömüket a szomszédos Deszken működő Gond főzdétől. Kínálnak egy prémium whiskey-t és a húsz minőségi magyar bort a Bortársaság válogatásában. Ezeket három kivételével decire is kimérik.
Értékelés
Összélmény: 4 pont
Konyha: 3,75 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 4,75 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@oregkorossy.hu címre