A One Soul étterem a Gault Millau kalauzban szereplő Pocol pizzéria helyén nyílt Brassó történelmi központjában. A bejárattól balra ma is látni a falba süllyesztett, üzemen kívüli pizzasütő kemence ajtaját. A falon felirat: „I am just one soul”. A boltíves beltér, a nyers tégla, az egyéni, még a korábbi dizéjnbül megmaradt világítótestek, az igényes pohár- és étkészlet egyszerre ad rusztikus és exkluzív hangulatot, illőt a hely maximalizmusához.

Az étlap fősodrát nemzetközinek mondható ételek adják. Foie gras fehércsoki-burokban szezonális chutney-val, polip Meunier mártással és humusszal, kacsamell meggyes céklaterrine-nel és meggymártással, Wellington bélszín, mille feuille, hogy néhányat említsek az impozáns, de nem eltúlzott választékból. Aki mélyebben a zsebébe nyúl, kék homárt is ehet. A vegetariánus ételek nincsenek külön rovatba szedve, hanem kalligrafikus, zöld növényt mintázó „V” betűvel jelzik a húsmenteseket, ezek egyébként nem is kívánnak húst, nem egy klasszikus húsos fogás jobb-rosszabb húsmentes rekonstrukcióját adják, hanem úgy jók, ahogy vannak. Mint a passiógyümölcsös tökpürével és kukoricafagylalttal felszolgált égetett karfiol, a kecskesajtos pisztáciás póréhagyma terrine, vagy a bivalymozzarellás fattoush. A húszas élveiben járó séf Lőrincz Szilárd, a Taste Culinary Business Academy-n tanult, felszolgálónk szerint a Prato-ból érkezett, ami nem kizárt, Facebook oldalán más jeles helyek szerepelnek korábbi munkahelyként, többek között a londoni Skylon, az ardennes-i Silva Hotel Spa Balmoral s a brassói Pilvax.

Előételként tengeri sügérből készült ceviche-t kértünk, mely élvezetes volt, de csalódást okozott, hogy zöld koriander nem volt benne. Hiába kértem mellé legalább utólag, e fűszerrel nem tudtak szolgálni. A frusztrációt feledtette az ikrás beurre blanc mártással felszolgált avokádós tőkehal, mely telitalálatnak bizonyult minden tekintetben, ebből az alapanyagból ilyen kiváló fogást még soha nem ettem. Nem hagyhattuk ki a tintahalas pacaltokányt, kérdeztük, hogy javasolnak-e mellé köretet. Felszolgálónk lebeszélt erről, így nem kóstoltam meg a 24 órán át készült krumplipürét, mely asztaltársam elmondása szerint tényleg egyedi és izgalmas. A zöldfűszerkavalkáddal koronázott pacal egyébként remek volt, a pacal dominálta az ízképet, nem meglepő módon. A mellé adott csúcsminőségű kenyeret a saját malmot működtető, csak kovásszal dolgozó négyfalusi Tóth pékség szállítja. Desszertnek egy francia klasszikus édesség érdekes átiratát választottuk, vargányakrémmel töltött choux craquelin-t, amit banán sorbet-val tálalnak. A technológiailag tökéletesen kivitelezett desszertet inkább mondanám különlegesnek, mint átütőnek, de élvezettel ettük s értékeltük a séf bátorságát.

A kiszolgálás megkülönböztetetten udvarias, törekvő, apróbb hibák akadnak, de a hozzáállás megfelelő.

Az itallap helyi szinten páratlan. Prémium termékek minden műfajban, legyen szó koktélokról, ginről, tonikról, rumról, whiskyről, konyakról, vodkáról vagy tequila-ról. Az külön méltánylandó, hogy a Brassótól alig 30 kilométerre fekvő Sepsiszentgyörgyön működő, a megalapításától a csúcskategóriás Potio Nobilis főzde termékei közül válogatták a pálinkáikat, közelebbről szilvát, körtét és birst. A borlap jóval több, mint félszáz különleges nedűt integrál, nem kevés nemzetközi nagyságot. A pohárra kimért három habzó tételek közül kettő a magyar tulajdonban levő, id. Gál Tibor elképzelései alapján létrehozott, megannyi nemzetközi elismerésnek örvendő szilágysági Kárásztelek pezsgőpincészet Carassia termékcsaládjához tartozik. Helyi kisüzemi valamint német import söröket tartanak.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a one@soulbrasov.ro címre