Az Olimpia vendéglőt Takács Lajos és Csongrádi Csaba alapította 2008-ban, átvéve egy átlagos görög vendéglő üzletvezetését. Nem sokat foglalkoztak a beltér átalakításával, nekifogtak alapkoncepciójuk megvalósításának, amivel iskolát teremtettek. Eszerint állandó étlap az étteremben azóta sincs, minden nap mást kínálnak a piac aznapi legizgalmasabb alapanyagaiból. A frissesség és szezonalitás ezzel garantált. Az étterem azóta tulajdonost és dizájnt váltott, de filozófiát nem. Jelenlegi üzletvezetője és séfje Ádám Csaba, aki számos élvonalbeli étteremben megfordult az Olimpia átvétele előtt az budai Alabárdostól az Arcade bisztrón keresztül a szentendrei Kereskedőházig. A honlapon meggyőző s a tapasztalataink által visszaigazolt hitvallás olvasható: „arra vállalkozunk, hogy az igényes étkezési kultúra nimbuszát erősítve, minél szélesebb körben vágyat ébresszünk a gasztrokulturális sokszínűségre. Küldetésünk, hogy felkutassuk és bemutassuk a világ legkülönlegesebb hozzávalóit. Minden nap más. A kifogástalan minőségű kézműves, szezonális és diverzifikált alapanyagok túlnyomó részét az arra szakosodott őstermelők, biogazdák – külföldi áru esetén, kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkező szakemberek – személyesen szállítják.” Mint írják, modern technológiákat alkalmaznak a tradíciók és a kreativitás szolgálatában. A szuterén étterem puritán, hivalkodásmentes belterét néhány zöld növény és színvonalas gasztro-kiadvány díszíti.
Ebédidőben kínálnak egy levest, egy előételt, háromféle főételt és két desszertet. 2021 szeptember elején például kókuszos hallevest roppanós zöldségekkel, lazaccal, faszénen sült karajt szarvasgombás burgonyapürével, hagymákkal, túróhabot piros bogyós gyümölcsökkel, vaníliával, málna-sorbet-val. Vacsorára a fekete táblára csak az alapanyagokat írják fel, választható 4, 5, 6 vagy 7 fogás.
Az árak értékarányosak. Ebédidőben két fogás 3890, három fogás 4250 forintba kerül, amihez hozzájön még az esetleges felár egyes fogások választásakor. Vacsoraidőben 4 fogás 14.500, 5 fogás 15.500, 5 fogás 16.200, 7 fogás 16.900 forintba kerül.
Nyitást követően több ízben is ettünk itt családi és baráti körben, egyes fogások, mint például a könnyed, sült paprikás, kecskesajtos padlizsánkrém, vagy a kacsamáj füstölt tokhallal és mangófagylalttal máig megmaradtak kulináris emlékezetemben referenciaként. Tesztidőszakban is eljutottam az Olimpiába, szintén ebédidőben. Ettem könnyed, hideg, tejtermékmentes, gyönyörű, zöld színben pompázó uborkalevest, ami mellé helyben sültnek tűnő bagettszeleten majonézes füstölt pontykrémet adtak. Második fogásom kiváló rántott borjúnyelv volt, krémes, kifogástalan burgonyapürével, és izgalmasan ízesített daikon reteksalátával. Ízre és állagra egyaránt remek volt az epermártással tálalt, kiváló alapanyagból készült könnyed csokitorta is. Társam egy desszertet vett, muscovado krémet vaníliafagylalttal és szezámmorzsával, ezt is volt alkalmam megkóstolni, hibát nem lehetett lelni benne.
A kiszolgálás udvarias, szakszerű, legutóbb volt ugyan egy félreértés, amit gyorsan orvoslást nyert.
Az italválaszték nem túl széles, de igényes. Kínálnak minőségi magyar borokat, kézműves söröket, prémium töményitalokat és kézműves szörpöket.
Az étterem 2021. december 31-én bezárt. Helyén egy közel-keleti étterem nyitott Oriental Bar néven.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 4 pont
Kiszolgálás: 4 pont