Rendkívül hangulatos olasz borétterem a Rákóczi téri vásárcsarnok sarkában. Ötletes, dizájnos, korszerű világítótestek, kényelmes bútorzat, zöld növények, az asztalokon igényes pohárkészlet, a dekoráció szerves részét képezik a borok is. Nyáron napernyős teraszt működtetnek.

A konyha fő iránycsapása az olasz gasztronómia, de kínálnak nemzetközinek mondható ételeket is. Így a helyben gyúrt pasta-k, pizzák mellett többek között: pancetta-ba göngyölt sertésszüzet grillezett endíviával, kecskesajt mousse-szal, lazac steaket zöldborsókrémmel és grillezett karfiollal, bélszínsteaket kacsamájjal és szarvasgombás burgonyapürével.

Első ízben egy évvel a nyitás után, 2015-ben jártam az Oinosban, akkor csak néhány bor megízlelésére szorítkoztunk. Másodszor 2021 tavaszán ettünk itt, egy korrekt gulyáslevest és egy nem teljesen meggyőző füstölt lazacos fogást. Harmadízben 2021 decemberében tértünk be. Turnétársammal közösen öt fogást kóstoltunk, indítottunk egy pirított mogyoróval céklával és szárított paradicsomos pestoval társított kecskesajtkrémmel, amit az étlap mousse-nak nevez. Harmonikus, ötletes, szépen tálalt kompozíciót kaptunk. Kóstoltuk a mogyoró crumble-el és almakompóttal tálalt kacsamáj-terrine-t is, mely inkább pástétom volt, annak viszont kiemelkedő, remekül ízesített és látványos. Az édesburgonyával kísért báránycsülöktől feszesebb tartást, a mártástól és a körettől határozottabb ízt vártunk volna. Mindezzel együtt némi sózás után ez a fogás is élvezetünkre szolgált s hamar elfogyott. Azt pedig külön értékeltük, hogy az édesburgonya-pürébe ugyanabból az alapanyagból készült chips-et is tűztek, így roppanós elem is volt a tányéron. A desszertfronttal is meg voltunk elégedve. Nem túlédesített, jó ízű ricottakrémmel töltött szicíliai édességet, canollit kértünk, ami hozta a várt autentikus íz- és állagélményt, valamint a pisztáciás tiramisu-t, ami ötletes továbbgondolását adta az eredeti változatnak.

A kiszolgálás kifogástalan. Pincérünk motivált, felkészült, tartása van, de ugyanakkor közvetlen, kommunikatív. Az Oinosnak a tulajdonosa és üzletvezetője egyaránt olasz származású, volt szerencsém vele több mondatot is váltani, kőkeményen elkötelezett, motivált, szakmájának élő embert ismertem meg benne, imponált, hogy közel anyanyelvi szinten beszél magyarul.

Az Oinos borlapja mintegy nyolcvan gondosan összeválogatott magyar és import tételt integrál, melyeknek több, mint felét kimérik decire is. A jól ismert nevek nedűi mellett számos kiemelkedő, tökéletességre törekvő, inkább csak a boros szubkultúra tagjai által számon tartott kis- és középpincészet borait is tartják. A sörök nagyipariak, a töményitalok között több prémium tételt találunk.

Értékelés

Összélmény: 4,75 pont

Konyha: 4,5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5+ pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a oinos.budapest@gmail.com címre