Nostalgia étterem

  • 398

Nagykároly Árpád-kori alapítású város a Partiumban, Érmihályfalva és Szatmárnémeti között. Trianon előtt közel színmagyar volt, 1910-ben 16.078 lakosából 15.772 vallotta magát magyarnak, száz évre rá az itt élők bő felét még mindig az őshonos városalapító nemzet teszi ki: 2011-ben 20.775 lakosból 10.950 volt magyar. Itt ma sem ritka, hogy a többségiek is megszólaljanak magyarul. A Tripadvisor közösségében a település legnépszerűbb étterme 29 értékeléssel a Nostalgia, ezt további öt hely követi egy-két értékeléssel vagy értékelés nélkül. Repkénnyel befuttatott homlokzat fogadja vendéget, a beltér is barátságos, fából készült kerek asztalok mellé telepedhetünk le. Az asztalon só- és borslisztszóró, nem kiugró minőségű olaj és ecet. A terem végében nyerstéglafal, előtte szépen kialakított pult, a plafonra erősített, rusztikus kötélen lógó téglalapalapú fémkosárban ügyesen összeállított dekorációs tárgyak. Balra kis szeparé alacsony asztallal süppedős fotellel, alighanem kávézásra, lazulásra.

A konyha sokat vállal, az étlap meglehetősen hosszú, az ételek színvonala változó. Az ételneveket magyarul is feltüntették, de egy korrektor nem ártana nekik, nemcsak az ékezetek zöme hiányzik, de a „zöldség” kifejezés egyhelyütt zolcsek-nek írva kissé zavaró. Magyar, román, nemzetközi és olasz ételeket kínálnak, többek között brokkolikrémlevest, háromféle, zöldséges, sertéshúsos és marhahúsos parasztcsorbát, csirkepaprikást, kemencés liba- és konfitált kacsacombot, szűzérméket erdei gombás barna mártással, marhapaprikást sztrapacskával, Cordon Bleu-t (Gordon Bluenak írva), T Bone- és bélszínsteaket különféle köretekkel, salátákat, pasta-kat, pizzákat, palacsintákat és túrófánkot. Különös, hogy a „reggeli – előétel” rovatban csupa főételnek is beillő fogást kínálnak az omlettet és bruschettákat leszámítva: hasábburgonyával és coleslaw salátával körített kétféle hamburgert, quessadilla-t, rántott zsenge tököt és gombát szalmakrumplival és tartárral, túrós, tejfölös, sült szalonnás puliszkát. Az ételárak barátságosak.

A pacalleves ízletes, a pacalnak van tartása, nem főzték túl, a jelek szerint nem egyencsíkozott mélyfagyasztott alapanyagból dolgoztak. A savasság kissé visszafogott, óvatos, de ezen lehet segíteni némi ecettel és/vagy a mellé adott savanyított erős paprikával. A cigánypecsenyét karajból készítik, a húst nem szárítják ki, de azért én megmaradnék a zsírosabb, szaftosabb s nem mellesleg hagyományos tarjánál. Érdekes módon egy korrekt fokhagymás-petrezselymes kicsit retro, de jó ízű mártást is adnak hozzá. Komoly adag, a jól elkészített kakastaréj is jóval nagyobb az átlagnál, a steak krumplit helyben sütik. Mindent egybevetve átlag feletti darabja volt ez a maga műfajának. A pizzának sem a tésztája, sem a paradicsomalapja nem meggyőző, ezt az olasz slágerételt még gyakorolni kellene. A koktélparadicsom, rukkola és a sonka korrekt, a „parmezán” készen, reszelve vásárolt, nem önazonos termék. A megfelelően hőkezelt pisztráng friss, szaftos, és végre valahol nem sótlan (nem is túlsózott), a puliszkaköret ízre-állagra egyaránt üti a mércét, bár, ha juhtejből készült érett telemea-t (a fetával rokon román sajtféleség) adnának hozzá s nem kevéssé karakteres, tehéntejből készült frisset, akkor az összhatás jobb lenne. A szépen tálalt kompozíció köré jól sikerült muzsdéjjal, azaz fokhagymamártással öntötték körbe. Az igen komoly adag, a szokványosnak közel kétszeresét kitevő rántott süllő élvezetes, a krumplipüré megfelelő mennyiségű vajjal sokkal jobb eredményt adna. Desszertnek sajttortát kértünk volna, de azzal nem tudtak szolgálni. A brownie lágy, de ízletes, átlagos vaníliafagylaltot és valódi (nem növényi) tejszínhabot adnak mellé.

A kiszolgálás udvarias, szívélyes, kommunikatív.

Az minőségorientált, olténiai Oprisor, valamint az utóbbi másfél évtizedben sokat fejlődött, a Bánságban, Temesrékason működő Recas nagypincészet borait tartják. A töményital- és a sörválaszték nagyipari termékekből áll össze, nem sok izgalmat hordoz.

Értékelés

Összélmény: 4 pont

Konyha: 3,75 pont

Atmoszféra: 4,5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a careionline@yahoo.com címre