Az 563 lelket számláló, honfoglaláskori, 1015-ben már okiratban említett Szálka Szekszárd mellett fekszik, a város központjától tizenkét kilométerre. A két völgyben meghúzódó parányi, de festői település két étterme is bekerült az Audi Dinig Guide Top 100 étteremkalauz 2023-as kiadványába. Ezek egyike Noresa étterem, melynek beltere barátságos, hangulatos. Jól megválasztott, kellemes háttérzene szól. A hely nevét egy kedves szójáték, a tulajdonos, a felesége s a lányuk neveinek (Norbert, Réka és Sára) összeolvasztása adta. Külön értékeltem, hogy a szépen kialakított belső teraszon nem lehet dohányozni.

Sipos Norbert egyszerre tulajdonos, kreatív séf és üzletvezető. A szomszédos Horog étterem konyháját vezette korábban, a Tanyacsárdában is dolgozott, de erősítette a Mészáros pincészet Merops szállodájának éttermi csapatát is. Nyolc évig Franciaországban szerzett tapasztalatot A Noresa magyar gyökerű, progresszív konyhát visz némi nemzetközi beütéssel. 2023 júliusában kínáltak többek között palóclevest szarvasból reszelt tésztával, grillezett kecskesajtot cukkini-spagettivel és tandooris sült karfiollal, sertéstarját lecsós újkrumplival, kovászos uborkával, vákuum alatt készült sertésszüzet hagymamártással, burgonyafánkkal és sült édesburgonyával, valamint madártejet narancshéjjal. Másfél havonta változik a séfajánlat, mely mindig tartalmaz laktóz- és glutén-érzékenyek számára is három fogást. Hadd tegyem hozzá, ezek teljes értékű, alibizés-mentes kreációk.

Első fogásként cukkinisalátával társított bazsalikomos rákfarkokat kértem. A rákot bazsalikomlevélbe, majd brick-tésztába tekerték s úgy sütötték ki, majd aszalt paradicsomos, dresszingelt cukkiniágyon tálalták ehető virágokkal és mikro-zöldekkel díszítve. A balzsamecet cseppet túlment az optimális szinten, de ezzel együtt a fogás kifejezetten élvezetesnek bizonyult. A keszeget haltepertő-stílusban készítették el, mellé ügyesen hőkezelt, jó ízű karalábéhasábokat és majonézes zellersalátát adtak. Az ehető virágokon és mikro-zöldeken kívül jó tartású, jó ízű marinált lilahagyma is került a tányérra. Szépen tálalt, kreatív, ízletes fogás volt ez is. A sajttortát ricottából, mascarpone-ból és fehércsokoládéból készítették, mint megtudtam, cukrot nem is adtak hozzá, a fehércsoki biztosította a kellemesen visszafogott édességet, amit sárgabarackcikkek és -coulis kellemes savassága egyensúlyozott ki. A kompozíció egy kiemelkedő ebéd remek záróakkordját adta.

A kiszolgálás kiváló, a teraszon ottjártam idején maga a tulajdonos szolgált fel, akivel tartalmas, érdekes beszélgetést folytattam, a minőségi vendéglátás iránt kőkeményen elkötelezett, értékorientált embert ismertem meg benne.

Nyolc minőségcentrikus szekszárdi pincészet kéttucatnyi borát kínálják, melyek közül hetet mérnek ki, baráti áron. A mecseknádasdi Karl mikrofőzde világos láger sörét tartják csapon, mellette kapható még Gösser világos és citromos változatban. A sióagárdi Savanya főzde szállítja a pálinkákat, a töményitalok között találunk minőségi magyar gint és whiskyt is.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@noresa.hu címre