Neo Gourmet étterem

  • 694

A legfeljebb 150 méter hosszú, a Losonci tértől a Jenő herceg térig tartó Hunyadi utcában működik többek között az „Á La Maison” nevű reggeliző, a „Jack’s bistro”, a szintén street food ételekre és nem kis részben burgerekre építő, remek német sörválasztékot kínáló „George Snack”, az „Alma dulce” névre hallgató átlag feletti cukrászda, a minőséginek mondható Prospero pékség-hálózat egyik kirendeltsége, valamint a tisztes olasz fogásokat kínáló „La Trattoria Cucina Moderna”. 2019-ben ebben az utcában nyitotta meg kapuit egy átlagos kávézó helyén az egyedi belterű, színvonalas nemzetközi konyhát működtető Quisine étterem. A Quisine-nek idén egy új étterem lépett a helyébe Neo Gourmet néven. Nem kizárt, hogy ugyanazon befektető csoport jegyzi ezt is, mert a Google Mapsen fent hagyták a korábbi értékeléseket az új név alatt, pedig más a kínálat, más a kiszolgáló személyzet és a dizájnon is változtattak.

A tányéralátét által rögzített sushi-választék mellett tartanak sokféle, zömmel mediterrán előételt, melyek között feltűnik néhány helyi fogás is, mint például csukaikra, tepertőkrém és sült csontvelő. Kínálnak továbbá burgereket, csirke-, sertés- és marhahúsokat, zöldségeket sütve, többnyire Josperben, valamint vonzó desszerteket. Az étlap legizgalmasabb fejezete „világkörüli” utazásra hív. Francia-, Görög-, Magyar-, Olasz- és Spanyolország, valamint Románia konyhájának egy-egy fogását gyűjtötték itt össze, kiegészítve egy ázsiai ihletésű kompozícióval. Magyarországot érdekes módon nem gulyás, paprikás vagy halászlé jeleníti meg, hanem kacsamell zsírban pirított burgonyával és karamellizált hagymával, amit inkább a „nemzetközi konyha” címszó alá sorolnék.

Az árak értékarányosak. Előételek átszámítva 2000 és 3200, főételek egy kivételével köret nélkül 2400 és 4500, köretek zöme 900 és 1500, desszertek 1700 és 2800 forint között kaphatók.

Mindhárman az „utazós” rovatból választottuk főételünket. Jómagam mélysütött tintahalkarikákat kértem tzatzikivel, ami nyilván Görögországot idézte fel, egyik asztaltársam brie sajttal töltött helyben készült ravioliszerűséget roston sült hízott kacsamájjal, amit olasz-francia fúziónak mondhatnánk, az étlapon a francia színeket képviselte. Harmadik társunk pedig a „magyar” kacsát. Ételeink ízletesek voltak, a hal frissnek bizonyult, ügyesen sütötték meg, a kacsát vákuum alatt hőkezelték mielőtt serpenyőbe került, jó tartása és íze volt a krumplinak, a hagymalekvár is rendben találtatott, bár egy fokkal édesebb volt az optimálisnál. Egyedül a be nem ígért zöldspárga lógott ki e képből a szottyadtságával, nélküle erősebb lett volna a tányér. Ettünk egy desszertkört is, ezek virtuózan tálalt ízletes alkotások voltak. A séf desszertje ismerősnek tűnt a Fehér Lóhoz címzett étteremből, csokigömbbel vaníliakrém, gomolygó szárazjégen tálalva. Remekül sikerült az epres mandulás Valhrona csokimousse, s a fagylalttal és áfonyaszemekkel tálalt, rózsaformát öltött almás tarte sem okozott csalódást, bár a katarzismentes fagyi eltakarta az étlapfotón megcsodálható almarózsát.

A kiszolgálással is meg voltunk elégedve ezúttal. A kedves, törekvő, fiatal pincérünk elmondta, hogy Moldova Köztársaságból érkezett a nemrégiben, alighanem erre vezethető vissza, hogy úgy tippelte, lengyelül beszélgetünk egymással, rá is kérdezett, hogy biztos legyen benne.

Az itallap erőssége a bor-fejezet, több, mint hetven nemes nedűt kínálnak többnyire Olaszországból, de minőségi a tágan értelmezett Erdélyből és a Kárpátokon túlról származó szortiment is. Kimérve csak nyolc tételt adnak. Impozáns a frissen préselt gyümölcslé-választék. A sörfront gyengécske, csak nagyipari multi-söröket tartanak.

Teszt időpontja: 2022 március 26.

Az étterem 2023-ban bezárt, helyére a korábban ugyanazon utcában, de kisebb ingatlanban működő Jack’s bistro költözött.

Értékelés

Összélmény: 4,75 pont

Konyha: 4,75 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a office@bistroneogourmet.ro címre