Békésszentandrás a remek kézműves sörfőzdéje révén került fel az utóbbi években a gasztro-turisták térképére. Öt éve viszont megnyitott egy ritka szeretnivaló, nemcsak nevében szívmelengető csárda is, nem messze a sörfőzdétől, mely a történelmi Magyarországnak állít emléket választékában és berendezésében. Gyönyörűen, rusztikusan kialakított étterem. A falakat derékmagasságig nádfalvédő borítja, a mennyezet gerendás, a falakon múltbeli népi használati tárgyak a favillától a szintén fából készült kenyérlapáton át a kénegezőig. Emellett korondi kerámiák, hangulatos kis polc rajta régi üvegtárgyakkal, halászháló s még sorolhatnám. Hangulatos faasztalok és kandalló teszik kerekké a hely atmoszféráját. Minden asztalnak már most van kis „fazsebe”, melybe magyar kártyát csúsztattak a vendégek számára.
Az étlap dicséretesen rövid, rajta klasszikus magyar ételek, marhapörkölt, babgulyás, gulyásleves, halászlé, csülök, s még néhány fogás.
Az árak rendkívül kedvezőek, tartalmas levesek (gulyás, bableves füstölt hússal) 1000 forintba kerülnek, frissen sültek köret nélkül 2000 forint alatt, egy egész első csülök 1750 ft, pacal- és zúzapörkölt 1400, birkapörkölt 1600 ft.
Mi első alkalommal csülköt rendeltünk, ami az omlós hús jól volt ízesítve, mellé jól illett a kitűnő káposzta és burgonya. Másodszor bablevest, valamint cigánypecsenyét ettünk, ezek is hozták a tisztes fősodor szintjét.
A kiszolgálás szívélyes, udvarias.
Ami az italfront illeti, szimbolika és a névválasztás után már nem csodálkoztunk azon, hogy a tulajdonos, Dr. Olasz Imre, nyitott szívű, vendégszerető, nemzetben gondolkodó, kommunikatív ember elmondta: nem véletlenül nem látunk Coca Cola-t hűtőben, kommersz whiskey-t vagy rumot a bárpulton, a helyet „önként vállalt multi-nélküliség” jellemzi. Nagyipari üdítők helyett van magyar Tikkadt szöcske, házi szörpök, sörből Ogre a szomszédból és Igazi Csíki Sör Csíkszentsimonból, mindkettő csapon és palackban egyaránt, továbbá magyar borok és pálinkák.
Értékelés
Összélmény: 4,5 pont
Konyha: 4 pont
Atmoszféra: 5+ pont
Kiszolgálás: 5+ pont
Az éttermet 2022. március 16-án újrateszteltük. A konyha teljesítménye megdöbbentő mértékben romlott. A harcsapaprikás, a túróscsusza, a halászlé, s a bivalyoldalas az értékelhetetlenséghez közelített, a mirelitáruból származó derelye belül nyers volt, az egyedüli élvezhető fogásnak a körmös pacal bizonyult. A kiszolgálással továbbra sem volt gond, a csodás beltér nem változott. A konyha értékelését viszont kénytelen vagyok a korábbi 4-ről 2 pontra változtatni, az összélményt pedig 4,5-ről 2,5-re.
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a nagymagyarorszagfogado2016@gmail.com címre