A badacsonytomaji Muskátli kívülről masszívan retro-helynek tűnik, az ember arra számít, hogy a nyolcvanas-kilencvenes évek dizájnja fogadja majd, ehhez képest modern bisztróhangulat uralkodik az étteremben és a cukrászdában egyaránt. Mert ha belépünk, jobbra a fősodratú cukrászda esik, balra a hasonló filozófiával működő, hagyományos magyar fogásokra építő étterem. Némi retro-hangulatot a pincelejáró melletti, illetve a vele szembeni falra erősített égetett kerámialapocskák adnak, melyekre kalligrafikus betűkkel különféle életbölcsességeket írtak a gasztronómiáról, borokról, valamint a nemek közti kapcsolatról. Utóbbiak között akad néhány, mely leginkább poénnak alkalmas, de olvashatunk a valóságból ihletett, találó megállapításokat is. Ezek közül hadd idézzek egyet: „Egy nő amikor hozzámegy egy férfihez, azt reméli, hogy majd a férfi megváltozik, de nem fog. Egy férfi, ha elvesz egy nőt, azt reméli, hogy a nő nem fog megváltozni, de meg fog.”
Előétel műfajban magyaros hideg tálat kínálnak és tatárbifszteket, a cukrászda részlegen tartanak házias tepertős pogácsát. A hagyományos fogások mellett – borjúpaprikás, marhapörkölt, lecsó, grillezett vagy rántott töltött, illetve szelet-húsok, marhasült vadas mártással stb. – néhány érdekesség is akad, mint a Badacsony környékén ritkaságnak számító pacal, valamint a „Petyek – balatoni halleves pirított kenyérkockával”.
Előétel helyett egy tepertős pogácsát kértem, friss volt, élvezhető, nem a műfaj legjobbja, de nem bánnám, ha ez képezné a pogácsa-alapjáratot. A „petyek” durvára passzírozott szegedi ihletésű hallé, szép piros zsiradék és hal-betét nélkül. Maga a lé élvezetes volt, de ismerve a petyek-recepteket (bajai stílusban készült, szűk levű, halban gazdag lecsóalapú halászlé) nem ezt vártam. Második fogásként pacalt kértem. A pacal puha, jó ízű, szép színű, nem azt mondom, hogy nem tökéletesíthető, de így, ahogy volt meggyőző élményt adott. Galuskát kértem mellé, mely ízre, állagra egyaránt jól sikerült, akárcsak a cseppet savhangsúlyos tejfeles uborkasaláta. Tányérdesszerteket a Muskátliban nem készítenek, aki édességet kíván, hagyományos süteményeket kérhet a szomszéd helyiségből. Asztaltársam dobostortát kért, amit alkalmam volt megkóstolni, korrekt-átlagosnak ítéltem. Jómagam a mákos rétes mellett döntöttem, meggyeset kaptam, de nem bántam a cserét, a rétes megelégedésemre szolgált.
A kiszolgálás kedves, udvarias.
Az itallap különlegessége a tulajdonos, Szita László saját öt tételes borszortimentje, melyek egy kivételével kimérve kaphatók, jómagam az üde, gyümölcsös rosét kóstoltam ezek közül. További közel egy tucatnyi környékbeli bort, valamint a Juhász testvérek Egri Bikavérét vehetjük meg palackra. Saját törkölypálinkát is kínálnak. A nagyipari multisörök mellett tartanak Tiltott Csíkit is.
Értékelés
Összélmény: 4 pont
Konyha: 4 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 4,5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a vendeglomuskatli@gmail.com címre