A Morzsa nem egyszerűen a „kettő az egyben”, hanem a „négy az egyben” modellt követi. Megélhetne csúcspékségként, egyedül az, amit ebben a műfajban nyújtanak, megalapoz egy üzletet. Kenyereik, péksüteményeik ízre-állagra a legjobbak közül valók. Emellett speciality kávét főznek, csúcstechnológiával és tudással. Borbárként és bisztróként is üzemelhetnének. Nagyon is tudatában vannak a négyes pillérzetnek, önmeghatározásuk is így szól: „morzsa – progresszív bisztró, kézműves pékség, speciality kávé, bor”. (A kis kezdőbetű nem véletlen elütés, az étlapon, itallapon, cégtáblán nem szerepelnek nagybetűk.) A beltér letisztult, már-már puritán, de barátságos, az ember hamar otthon érzi itt magát, kifejezetten jó a fények beállítása. A kenyerek közelsége, a megrakott borospolcok is növelik az otthonosságérzést. A morzsát a 2022 novemberében megjelent magyar Michelin kalauz az ajánlott éttermek közé sorolta.

Az étlapon az egyes fogások legfőbb alapanyagai szerepelnek felsorolásszerűen ételmegnevezésként, ami az utóbbi években egyre elterjedtebb a magas gasztronómiában. A kreatív, vibráló tányérokat asztalra varázsoló konyhát az Onyx-ban, az U26-ban, a Laci!Konyhá!-ban és az innio.ban, a Tiszavirágban, valamint a Homoki Lodge-ban is megfordult Kurucz Attila vezeti. Üzlettársa, Benkő Zoltán olyan kultikus helyeket vezetett, mint a Mák, vagy az innio. A csapat harmadik tagja Tomin Lili, akiről első ízben nyolc éve hallhattunk, amikor a hagyományos kenyérsütők „Kenyér lelke” elnevezésű találkozójáról a legjobb croissant díját hozta el „civilként”.

Rendeltünk májkrémes kenyeret, a tökélyt ízre, állagra nem egyszerűen súroló, hanem annak fogalmába tökéletesen beilleszkedő kenyéren a pástétom kellemes állagú, jó ízű és szép színű volt. Nem hagytuk ki vajas kenyeret sem, mely szintén egyfajta műfajcsúcsnak bizonyult. Megkóstoltuk az „Onsen tojás, barna vaj, mandula, organikus rukkola” nevű kompozíciót, ez is megfelelt felsrófolt várakozásainknak. A wagyu vékony szeletekre vágva, hidegen érkezett, pak choy-jal és gochujanggal (koreai chiliszósszal), ez sem okozott csalódást. Megelégedésünkre szolgált a kávés vajjal és szarvasgombával társított, ihletadó káposztafogás is. Számomra a „ponty, zöldbab, mangalicaszalonna” adta a legtöbbet. Prémium alapanyagból szakértelemmel elkészített ponty, ötletes körettel. Ettünk a kakaós csigát is, mely adta mindazt, amit a műfaj adhat. Megkóstoltuk végül mindkét desszertet, a ribizlis madártejet, valamint a szilvával és kakukkfüves morzsával társított fahéjfagylaltot, melyek kitűnő lezárását képezték egy emlékezetes kulináris kalandnak. Bevásároltunk a kovászos kenyerekből is, vittünk haza mákos szezámosat, bornholmi-t, amit vélhetően az azonos nevű dán szigetről érkező lisztből sütnek, továbbá francia szendvicskenyeret, azaz „pain de mie”-t, melyek közel egy hétig naponta felelevenítették pécsi élményünket.

A kiszolgálás kifogástalan, velünk személyesen az üzletvezető, Benkő Zoltán foglalkozott, akivel élmény volt elbeszélgetni a legutóbbi, Mákbeli találkozunk óta eltelt több, mint tíz esztendőről, a magyar vendéglátásról s a natúr borokról.

Boraik nagy része, közel ötven tétel a natúrborok világából érkezett, ezek mellett tartanak tizenhat „klasszikus” bort is, értő kézzel összeválogatva. A sört is a sokak által legjobbnak tartott magyar főzdétől, a szekszárdi Brew Your Mind-tól vásárolják, egyszerre hódolva a lokalitásnak és a minőségnek. Sem a tömény-, sem az alkoholmentes italok között nem találunk egyetlen kommersz terméket sem, ezek is a prémium szegmensből valók.

Értékelés:

Összélmény: 5 pont

Italválaszték: 5 pont

Konyha, kenyerek: 5 pont

Atmoszféra: 4,5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a morzsa@morzsapecs.hu címre