Mikóújfalu egy áttelepített község. Orbán Balázs a következőket írja a maga ízes nyelvezetében erről a mozzanatról: „Régen e falu fenn az erdők között a mostani falu végénél Oltba szakadó Nagy és Kis patak fennvölgyében feküdt, de mivel féktelen rablónép lakta, földesurok gr. Mikó Miklós kormányszéki rendeletből s könnyebb fékezhetés tekintetéből ezelőtt ötvenöt évvel mostani fekhelyére költöztette le.” A település fogadója az utóbbi években nyitott. A beltér hangulatos, fából ácsolt pohárszék fogadja a betérőt, fából készült asztalok és székek, téglaszínű padlócsempe. A falon szép, népi motívumokkal díszített, kétnyelvű feliratot hordozó fatábla: „Béke az érkezőnek, áldás a távozónak”. Az asztalon pomace olívaolaj és borslisztszóró, de hoznak kérésre borsdarálót.

Mivel panzióként is működnek, az étlap a reggelikkel kezdődik, e műfajban készítenek három tojásból rántottát vagy tükörtojást potom 800 forintért, bundáskenyeret, hasonlóan kedvező áron, amihez kérhetünk hagymát, kolbászt, szalonnát, túrót és/vagy sajtot. A déli- és vacsoraétlap magyar, székely és román ételekből nyújt korrekt, de nem eltúlzott választékot. Kínálnak többek között pacal- és parasztcsorbát, gulyáslevest, juhtúrós, tejfölös puliszkát, rántott pisztrángot, töltött káposztát, áfonyás vaddisznópörköltet, marhapofát burgonyapürével, túrógombócot és palacsintákat.

A tisztes adag, jóllakásra is alkalmas bableves jó ízű, tartalmas, kellő mennyiségű bab és füstölt hús volt benne. Annyiban különbözött az anyaországi változatoktól, hogy paprika helyett tárkonnyal fűszerezték. Jóféle, házi jellegű pityókás kenyeret adnak mellé. A kacsacomb házias, ízletes, omlós, a parasztos krumplit lehetne gondosabban elkészíteni, a paprikát homogenizálni, a lilakáposzta cseppet zsírosabban meggyőzőbb lett volna, de az egész tányér így, ahogy volt megelégedésemre szolgált, soha rosszabbat. A túrógombóc hiányában rendelt túrófánk kellően könnyed, túrótartalma megfelelő, íze is jó, hőmérséklete lehetett volna pár fokkal magasabb.

A kiszolgálás udvarias, szívélyes, kedélyes, mint megtudtam, a kedves hölgy egy személyben pincér, főszakács és commis. Tulajdonosnak nem tulajdonos, de olyan lelkesedéssel teszi a dolgát, mintha az lenne. Szerencsére egyedül voltam a vendéglőben, mert egy nagyobb társaságot nehéz lett volna egyedül kiszolgálnia. Így ételeim időben érkeztek, a várakozás semmivel nem volt hosszabb, mint egy jól megszervezett, olajozottan működő alföldi csárdában.

Nyolcféle bort kínálnak, kettőt Balla Gézától Ménesről, hármat a Beciul Domnesc nevű moldovai pincétől, egyet a zsidvei, kettőt a temesrékasi nagypincészettől. Kimért borok helyett tartanak három 187 ml-es minipalackos tételt. A nagyipari sörök mellett választékba vették a Csíki Sör Manufaktúra termékeit is. A töményitalok között kétféle Csíki likőr és kétféle Szicsek pálinka képviseli a prémium szegmenst.

Értékelés

Összélmény: 4 pont

Konyha: 3,75 pont

Atmoszféra: 4 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a attila.toth@netpower.hu címre