A Mikó étterem Kolozsvár történelmi belvárosának kinnebb eső részén található, az azonos nevű utcában, a Mikó-kert szomszédságában. Az étterem honlapjáról megtudhatjuk, hogy a névadó gróf Mikó Imre, erdélyi magyar államférfi és történész, akinek szobra a Mikó-kert bejáratánál látható. 1848-ban, majd 1860–1861 Erdély főkormányzója, 1867 és 1870 között Magyarország közmunka- és közlekedésügyi minisztere volt, Erdély Széchenyijeként is emlegetik. Egy klasszikus magyar ízeket az asztalra varázsoló, a kreativitást lényegében zárójelbe tevő tisztes középvonalas egység jelentősége nem azonos Budapesten, a magyar Alföldön, Délvidéken vagy Erdélyben. Erdélyen belül pedig nem mindegy, hogy Székelyföldön térünk-e be az imént leírt vendéglőbe, vagy Kolozsváron, ahol száz éve ugyan elsöprő többségben volt a magyarság, de mára már 20% alatt van a részarányuk. A Mikó étterem őszinte, korrekt hely, ahol kellemes terasz és szép, magyaros étterem-belső, piros-fehér kockás terítő fogadja a vendéget, ahol az ember elüldögélve elfelejtheti, hogy ezt az ősi magyar várost egy évszázada idegenek bitorolják. Az asztalon menzába illő só- és borslisztszóró, ipari ecet és napraforgóolaj, ezt jó lenne lecserélni. A gazdagon illusztrált étlap igényes kiállítású.

Az étlap gerincét a magyar konyha klasszikusai adják, többek között: babgulyás, hortobágyi palacsinta, vörösboros marhapörkölt, brassói aprópecsenye, lucskos káposzta, de kínálnak néhány olyan fogást is, melyek ritkábban láthatók étlapon, mint a rántott békacomb, vagy a vadas marhanyelv. Vélhetően a közönségigénynek engedve kínálnak népszerű román csorbákat is. Sütnek roston a csirke- és sertéshúsok mellett lazacot, pisztrángot, csirkemájat és zöldségeket is. Nem hiányoznak a választékból a rántott húsok sem. Desszertként rendelhetünk bundázott almát, somlói galuskát, palacsintákat és madártejet.

Az árak értékarányosak. Levesek (ideértve az étlapon már rovatban szereplő gulyáslevest is) 800 és 2200, főételek zöme körettel együtt 2000 és 3000, desszertek 800 és 1400 forint között kaphatók.

Mi tárkonyos sertésragulevest rendeltünk, amit galuskával körített harcsapaprikás, majd túrófánk követett. A levesnek jó ízegyensúlya volt, nem spórolták ki a belevalókat. A harcsapaprikásban felsejlett némi iszapíz, a mártásba nem integrálódott kellőképpen a hagyma, de az étel így is élvezhető volt, nem főzték túl a halat, mely egyébként friss volt. A galuska jól sikerült, akárcsak a túrófánk, mely a műfaj méltó képviselőjének bizonyult.

A kiszolgálás remek. A felszolgáló fiatal magyar fiú, törekvő, kedves, szolgálatkész, a becsúszó hibát (szobahőmérsékletű sör) igyekszik rögtön orvosolni.

Mintegy harminc anyaországi, erdélyi és Kárpátokon túli bort kínálnak, a nagyipariak mellett a Csíkszentsimoni Manufaktúra szortimentjét, a kommersz töményeken túl Szicsek pálinkákat.

Értékelés

Összélmény: 4,25 pont

Konyha: 4 pont

Atmoszféra: 4,5 pont

Kiszolgálás: 4,75 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a office@restaurantmiko.ro címre