Sóstógyógyfürdő Kelet-Magyarország egyik legnevezetesebb üdülőközpontja megannyi szórakozási lehetőséggel. A Nyíregyháza központjától hat kilométerre található komplexum elsősorban gyógyvizéről híres. Az erdőszéli tóban lehet fürdőzni, csónakázni, vízibiciklizni és horgászni, itt található a Nyíregyházi Állatpark, az Aquarius Élmény- és Parkfürdő, az Aquarius Fürdőgyógyászat, valamint a Sóstói Múzeumfalu. Sóstófürdő egyik nevezetes épülete a szászországi Melhouse János által tervezett Svájci Lak, mely 1866 óta működik vendégfogadóként. A bejáratnál márványtábla őrzi Blaha Lujza és Krúdy Gyula látogatásának emlékét. Étterme a kétezertízes évek közepén nem nyújtott emlékezetes élményt, egy ideig zárva tartott, míg 2022-ben át nem vették a Pataky testvérek, Péter és Tibor, s be nem illesztették a Meatology-portfólióba.

Mint az étterem neve is sugallja, húsközpontú ételeket kínálnak, különböző címszavak alá sorolva. 2024 koranyarán a „Magyaros klasszikusok” között gulyáslevest, saját fejlesztésű, szürkemarha és mangalica húsból készült debreceni párost, cigánypecsenyét, báránycsülköt, brassóit, pacalpörköltet, csülköt pékné módra, konfitált kacsacombot karamellizált káposztás nudlival és almakompóttal, BBQ jeligére tarja „steaket”, sertésoldalast és marhaszegyet, steak hívószóra 28 napig nedvesen értelt argentin fekete Angus bélszínt, 21 napig szárazon érlelt uruguay-i Angus Rib-Eyet-t, ausztrál wagyu hátszínt. „Továbbá” Cézár salátát, lazac-steaket, csirkemell supreme-et. Egy desszert szerepel ezidőtájt az étlapon, a mákos nudli meggylekvárral, tonkababos sodóval.

2022 végén jártunk náluk. Az előételképpen rendelt, négy hetes érlelésű Angus bélszínből készült marhatatár jó ízű, kár, hogy darálták a húst, vagdosva sokkal több érvényesül az alapanyag erényeiből. Kiváló kenyeret és szépen tálalt zöldségeket adnak hozzá. A smokerben készült halászlé durvára passzírozott, tiszai stílusú, kellemesen füstös. Ötletes a meleg füstön hőkezelt, pálcikára tűzött szürkeharcsa betét, ami a tál tetején foglal helyet. Háromféle Gabko chiliszószt hoztak ki mellé. A fish and chips-et gyermekeknek kínálják, de mi is elcsábultunk, ez a műfaj könnyen bűnbe viszi az embert. A krumpli jó minőségű mirelit, a pontydaraboknak jót tenne egy pankó morzsás panír s a tálaláson is lehetne még kicsit dolgozni. A remoulade mártás jó ízű. Az erdei gyümölcsökkel díszített mákos créme brullée ízre, állagra egyaránt remek volt, szép zárását képezte egy kellemes ebédnek.

A kiszolgálás udvarias, gyors, külön öröm volt, hogy elmenőfélben összefutottunk Pataky Tiborral, aki felajánlotta, hogy körbevezet, megmutatta a márkás BBQ felszereléseket is, egyiken épp akkor kezdődött a harcsa hőkezelése.

Saját márkájú, hatféle sörüket a miskolci Zip’s készíti, ezek meglepően kedvező áron kaphatók dobozban és/vagy csapolva. A szortiment: lager, special pilsner, búza, dupla ipa, baltic porter és imperial stout. Kínálnak még cidert a Budapréstől s valahogy felkéredzkedett az itallapra a Heineken Mort Subite-je is. Közel negyven minőségi bort tartanak, ezek többségét a legjobb magyar borászok jegyzik, Spiegelberg Istvántól Lenkey Gézán, Tarnóczy Zoltánon keresztül Vámos Attiláig. A töményital-választék is figyelemre méltó. Aki volánnál ül, a Valaha tanya szörpjeiből válogathat.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 4,75 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a svajcilak2022@gmail.com címre