A rendszerváltást túlélt, de már régen megszűnt Macul Rosu (Pipacs) cukrászda helyén egy hosszabb ideig üresen álló üzlethelységben 2024-ben nyitott elegáns, hamar népszerű vált vendéglő, mely nevét a Jenő herceg tér román megnevezéséről kapta. (Piata Libertatii, azaz a Szabadság tere.) A beltér hangulatát rengeteg műnövény uralja. Az asztalon só- és borsdaráló. Egyes asztalokon van dizájnos, egymásba fonódó üvegtartóban balzsamecet és olívaolaj, másokon, mint például a miénken nincs, és nem is emelnek át nekünk egyet. De kiszolgáljuk magunkat, a mellettünk álló tálaló tetején egy üveg jobbacska chilis olaj áll, azt használjuk.

A konyha a napjainkban legnépszerűbbnek mondható modell szerint építkezik, mediterrán, azon belül főként olasz, továbbá nemzetközi és helyi ételeket kínál, így többek között padlizsánkrémet paradicsommal telemea-val (fetához hasonló sózott román friss sajt), burgereket, salátákat, pasta-kat, enyhén füstölt sertésoldalast rozmaringos kemencés burgonyával és sült paprikával, zöldfűszeres kacsamellet sárgarépás sütőtökpürével és áfonyás-gránátalmás zeller-brunoise-zal, tiramisu-t, csokoládélávát, sajttortát és túrós palacsintát.

A pontyból készült „saramura”, azaz grillezett hal füstös karakterű lecsószerű raguval ízletes, a hal látott mélyhűtőt, de erre szerencsére inkább az állaga s nem az íze vagy illata utal, bár a bő alatti zsíron ízben is érezhető valamennyire. A mellé adott puliszka korrekt. A fritto misto komoly, adag, rákot, héj nélküli fekete kagylót, paprikát, zöldbabot, répa- és zsenge tökszeleteket kaptunk vékony panírban. Nem bántuk volna, ha van benne bébipolip és tintahalkarika is, mint ahogy ez jellemző errefelé. A rák élvezhető, de állagán érződik, hogy fagyasztva volt. A mellé adott mártás készterméknek tűnik. A tenger gyümölcseivel készült spagettiról sem spórolták le a tengeri alapanyagot, a fogás élvezhető, de lehetne üdébb a paradicsomártás és a rák is. A hamburgerben a hús átsült, de nem száradt ki, tisztes átlagos produkció, késztermék majonézalapú mártást és megfelelően megsütött mirelit steakburgonyát adtak mellé. Az ételek ár/érték aránya megfelelő.

A kiszolgálás udvarias, szívélyessége nem eltúlzott.

A habzó tételeket is beleszámolva két tucatnyi bort kínálnak elsősorban a közeli temesrékasi borvidékről, de vannak import nedűik is. A borárak aránytalanul magasak, a szorzó hármas vagy afeletti a kiskereskedelmi árhoz képest, így egy egyszerű rosé közel 10.000 forintnak megfelelő lejbe kerül. Egy pohárnyi átlagos, izgalommentes kommersz borért 21 lejt kérnek, azaz közel 1700 forintot, ennyiért ebben a kategóriában egy palackot is lehet venni. A Heineken portfólió termékei mellett tartanak szűretlen Paulaner búzasört is, a töményitalok között több prémium tételt találunk.

Értékelés

Összélmény: 3,75 pont

Konyha: 3,75 pont

Atmoszféra: 4 pont

Kiszolgálás: 4 pont