A Laposa nevet a kétezres évek elején ismerhette meg a borrajongó közönség, ásványos, karakteres borokat készítettek „Bazaltbor” márkanévvel. A borászat azóta is az északi part élvonalához tartozik. Ők működtetik a Hableányt is, mely „szabályos” étterem, de van egy rendkívül hangulatos, igényesen kiképezett, zöld növényekkel szegélyezett, boroshordóval dekorált borteraszuk is, erről esik most szó. A kilátás lélegzetelállító, minden napszakban. A beltér is pazar, otthonos, vendégmarasztaló. A kandallóban már ősszel ég a tűz, a boltíves terem falait nyers tégla borítja.
Az ételválaszték szerény, de igényes. Legutóbbi látogatásom idején, 2022 augusztusában az általam rendelt fogásokon kívül kínáltak még sajttálat, Gourmet-tálat, napi ízelítőt, olajbogyóválogatást, Cézár salátát, hideg sárgadinnyelevest pirított bacon-nel, vadas marhát zsemlegombóccal, valamint erdei gombás szélesmetéltet pirított fenyőmaggal.
2020 őszén ettünk egy „tokhal, cukkini, paprika, tárkony” elnevezésű kompozíciót. Kis adag, kiemelkedő minőség, íz- és állagjátékok, szép tálalás. Telitalálat, az ásványos fehérborok mellé kiváló kísérő. A napi desszert fánk volt karamell mártásban, hasonló filozófiával, hasonló szinten elkészítve. 2022 nyarára az étlap koncepciója némileg változott, a fogások közérthetőbbé váltak. A krumplisalátával tálalt s pirított répaforgáccsal díszített rántott tokhal ízletes, friss, szaftos. A citromos panna cotta viszont nem ütötte a mércét, a zselatinos réteget nem volt jó enni.
A kiszolgálás 2020-ban udvarias és szakszerű volt, szívélyesnek nem mondtam volna. 2022-re már rosszabbá vált a helyzet. A harmincas éveit taposó pincér lazán letegezi a nála húsz évvel idősebb vendéget, kolleganője, aki bent fogad, nem kedvesebb. Kétszer is elmarad a válasz az általam mondott köszönömre. Mintha ki sem mondtam volna. Lerí a felszolgálókról a motivációhiány. 2022. augusztus 2-án jártam ott, a számlát 14. 49-kor kaptam meg.
Az itallap gerincét a pincészet kiváló borai képezik. Kínálnak még természetes szőlőlevet, szörpöket, kávét, teát, tisztított vizet és szódát.
Értékelés
Összélmény: 3,5 pont
Konyha: 4 pont
Atmoszféra: 5+ pont
Kiszolgálás: 2 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a birtok@bazaltbor.hu címre