A Laguna étterem otthonos, barátságos hely, nem messze Ada központjától. 2019 karácsonya és szilvesztere között jártunk ott, vasárnap, amikor fősodratú ételek sorakoztak csévingekben, jelezve, hogy akár svédasztalos rendszerben is étkezhetünk. A dekoráció és a berendezés a nyolcvanas évek kispolgári világát idézik. Csempepadló, virágos mintás vászonnal bevont padok és székek, fehér abrosz, fehér tányérok, piros szalvéta. A beltér háromosztatú, két egység között nincs ajtó, csak nagyobb ajtónyílás, barnára festett fával keretezve. Az asztalon szép kivitelezésű piros-fehér-zöld karácsonyfadísz-kompozíció. A tévé gasztroműsort közvetít épp, de azért lemondanánk róla.
A konyha a magyar gasztronómia népszerű fogásaira épít, halászlé, brassói aprópecsenye, pörköltek, frissen sültek, beleértve a különféle töltelékkel (sajt, gomba, csirkemáj) ellátott sertésbordát, de megjelennek a nemzetközi konyha „asszimilált” sláger-fogásai is, mint a Cordon Bleu vagy a Milánói sertésszelet, valamint a délszláv gasztronómia néhány klasszikusa, mint a Karadordevoi szelet, a pljeszkavica vagy a csevap. Az étlap különlegessége, hogy a megszokott halakon kívül (hekk, ponty, harcsa, pisztráng, süllő) kínálnak csukát és kecsegét is.
Az árak kifejezetten kedvezőek, barátságosabbak mind az anyaországi, mind a délvidéki átlagnál. Az összes húsétel 2000 forint alatti dinár-összegbe kerül, levesek és desszertek ára 1000 forint alatt marad. A sült halak árát tíz dekára adják meg, ezek 600 és 1300 forint között mozognak.
Ettünk halászlevet, melynek leve jó ízű volt, ellentétben a lehangolóan avas, enyhén túlfőzött irdalt pontydarabokkal. A bácskai töltött káposztából igencsak emberes adagot adtak, nem volt könnyű vele megbirkózni, kissé túlpárolták, de ízre meggyőző volt mind a káposzta, mind a töltelék. A Laguna palacsintát (diós töltelék, csokimártás, tejszínhab, lényegében egy Gundel-átirat) átlagosnak ítéltük.
A kiszolgálás inkább udvarias és segítőkész, mint amennyire szívélyes és kedves.
A borválaszték átlagosnak mondható, mintegy két tucatra tehető, az itallappal egybeszerkesztett étlap csak a borok egyenárát adja meg, annak függvényében, hogy „hazai”, montenegrói vagy külföldi borról van szó. A borok polcon sorakoznak, onnan lehet választani. Tartanak tokaji aszút is. A nagyüzemi borok vannak többségben.
Értékelés:
Összélmény: 3 pont
Konyha: 2,5 pont
Atmoszféra: 3,5 pont
Kiszolgálás: 3,5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a surlaguna@gmail.com címre